De beste trucs voor een schone en opgeruimde toilettas

Want zeg eens eerlijk: hoe vaak maak jij hem schoon?

Heb je een vakantie op de planning staan? Grote kans dat je klakkeloos je toilettas in je koffer gooit. Hoe makkelijk dit ook lijkt, stiekem weten we allemaal wel dat een toilettas nooit schoon blijft. Vooral niet als er shampoo of zeep is gaan lekken. No worries, want zo krijg je hem alsnog schoon en opgeruimd voor je trip.

Toilettas schoonmaken

In onze toilettas hebben we vaak volop producten zitten die het leven net iets schoner en comfortabeler maken. Tandenborstels, crèmes, deodorant, geurtjes, kwastjes, sponsjes en make-up: eigenlijk allemaal producten die je het liefst goed schoonhoudt. Maar omdat ze vaak nat worden gebruikt en we ze intensief gebruiken, maken júist deze dingen van je toilettas een echte broedplaats voor bacteriën. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Het is dus handig om in elk geval voor élk uitstapje een snelle reiniging van je toilettas te doen. We leggen je precies uit hoe je het makkelijkst te werk kunt gaan.

Wassen

Het makkelijkst is om je toilettas eens goed te legen en vervolgens in de wasmachine te doen. Het is echter niet gegarandeerd dat dit zomaar kan. Een toilettas van katoen of polyester kun je bijvoorbeeld makkelijk mee-wassen, maar wat als er een verstevigende bodem van karton in je toilettas zit? Of als je een luxe leren toilettas hebt? Die kun je beter niet in de wasmachine doen. Check daarom altijd goed het labeltje binnenin je toilettas.

Sopjes en doekjes

Een alternatief is om je toilettas met een sopje met groene zeep af te nemen met bijvoorbeeld een zachte doek of zacht borsteltje. Zo voorkom je dat je je toilettas doorweekt, met allerlei nare gevolgen voor het materiaal. Ook kun je op veel plekken tegenwoordig antibacteriële doekjes vinden. Deze werken ook goed om de binnen- en buitenkant van je toilettas mee af te nemen. Mooi meegenomen: deze doekjes zijn ook erg handig om de inhoud van je toilettas een snelle schoonmaakbeurt mee te geven. Zo zorg je dat ook je toiletproducten weer mooi schoon meekomen in hun schone toilettas. Ook helpt het om vochtige producten goed te drogen en te verpakken voor je ze in de toilettas doet. Zorg bijvoorbeeld voor een kokertje om je tandenborstel of make-upsponsjes na gebruik, en droog shampooflesjes na het douchen goed af.

Geurtjes

Mocht je nu geen tijd hebben voor een grote schoonmaakbeurt, maar vooral van nare geurtjes uit je toilettas af willen komen: kies dan voor baking soda. Strooi een kleine hoeveelheid in je toilettas, laat het een nachtje intrekken en klop het tasje de volgende ochtend goed uit. Of zuig de restjes eruit met een stofzuiger op een lage stand. Zo ruikt je toilettas in elk geval weer fris!

Bron: Max Vandaag, Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress