Casual dating: is het echt zo makkelijk als het klinkt?

Is dit de toekomst van daten?

Voor mensen die nog niet toe zijn aan een vaste relatie, biedt casual dating een uitkomst. Hiermee date je met iemand zonder de intentie dat het meer wordt dan dat. De term wordt regelmatig rondgestrooid, maar is het wel echt een goede manier van daten? We zochten het uit.

Casual dating

Casual watte? Kans bestaat dat je hier nog niet eerder over hebt gehoord. In theorie is casual dating een soort relatie tussen mensen die op date gaan en voortdurend tijd met elkaar doorbrengen zonder de verwachting een langdurige, toegewijde relatie aan te gaan. Dit betekent meestal dat je iemand leuk genoeg vindt om regelmatig mee uit te gaan, maar dat je nog niet klaar bent voor een relatie.

Therapeut Racine Henry legt aan mindbodygreen uit hoe dit zit: "Er is geen betrokkenheid en mogelijk een gebrek aan interesse in het aangaan van een serieuze, zinvolle relatie." Volgens haar is er daardoor een harde en snelle grens rond de diepte van emotionele intimiteit en gehechtheid. Door het de term casual dating te geven, gaan mensen op een nonchalante manier met elkaar uit, maar impliceert het meestal dat het niet exclusief is.

Wat is het doel?

Waarbij daten meestal kan leiden tot een serieuze relatie, is dit bij casual dating in eerste instantie niet het doel. "Er zijn veel manieren waarom mensen casual gaan daten, variërend van het willen opdoen van meer interpersoonlijke ervaring met mensen tot wie je je aangetrokken voelt, tot het vermijden van de emotionele gehechtheid die gepaard gaat met diepere niveaus van toewijding, tot gewoon plezier willen hebben", legt datingcoach Myisha Battle uit.

Battle geeft daarnaast ook aan dat mensen het als een optie houden tot ze wel iemand vinden waarmee ze een relatie willen. "Veel van mijn klanten doen aan casual dating totdat iemand zichzelf presenteert als een levensvatbare partner voor de lange termijn, dus soms is het een tussenoplossing tussen relaties."

Haken en ogen

Of het nu een tussenoplossing is voordat je de juiste persoon tegenkomt of gewoon (nog) niet toe bent aan een vaste relatie: bij casual dating zitten er nog wel wat haken en ogen aan die belangrijk zijn om te weten. Zo biedt het voordelen, zoals weinig verplichtingen en de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk te daten, maar ook zeker nadelen. Het is namelijk belangrijk dat je eerlijk bent naar je datingpartner over je intenties en dat je goed weet wat je wilt. Ook als je andere mensen ziet of liever exclusief blijft. Daarnaast liggen er gevoelens op de loer die bij jou of je datingpartner kunnen opbloeien.

"Casual dating is zeker 'de moeite waard', zolang het maar weerspiegelt wat een persoon echt wil en een comfortabele en veilige ruimte is. Daten hoeft niet te leiden tot een langdurige relatie of huwelijk, en iemand kan op een zeer gezonde en positieve manier een casual dater zijn", stelt Henry. Wel is het belangrijk dat je eerlijk bent tegenover jezelf en voor jezelf bepaalt of casual dating iets voor jou is. "Indien dit niet zo is, wees dan geduldig genoeg om de juiste persoon te vinden die hetzelfde wil."

Bron: mindgreenbody | Beeld: BrunoPress