'Corona' en 'lockdown' zijn termen die ons een tijdje geleden nog om de oren vlogen, maar tegenwoordig op de achtergrond lijken te raken. Hoewel corona nu achter ons lijkt te liggen, kampen veel mensen met corona-gerelateerde klachten. En met name deze onderwerpen worden veel besproken tijdens therapie.
Long Covid
Dat corona niet alleen schade aan je lichaam kan veroorzaken, wisten we al. Naast hoesten en benauwdheid vallen ook negatieve gedachtes en sombere emoties onder Long Covid. In dat geval kan therapie een mogelijke oplossing zijn om alles goed te verwerken. En dit wordt ook massaal gedaan. Therapeuten zien een groei van (nieuwe) patiënten, die ze in veel gevallen niet meteen kunnen helpen. Hierdoor is de wachttijd vaak nog langer. Naast verdriet, depressie en angst, worden met name de volgende onderwerpen besproken tijdens therapie.
1. Relatieproblemen
Als je door corona ineens veel met je partner bent geweest – omdat je allebei thuis moest werken of in quarantaine zat – kan het zo zijn dat je hem of haar ineens vanuit een ander licht hebt gezien. Volgens psychotherapeut Josh Jonas is dit tegenwoordig een veelvoorkomend probleem bij mensen. "Relaties lijken er erg onder te lijden nu we een beetje in dit nieuwe normaal zijn terechtgekomen. Dus nu komen we bij de echt moeilijke delen van relaties."
Een regelmatig terugkerend thema is dat sommige partners vrijheid nodig hebben en anderen niet begrijpen waarom ze zich niet verbonden voelen. Ook problemen als de splitsing van huishoudelijke taken en verschillende risicotoleranties zijn ook naar boven gekomen.
2. Zorgen om de kinderen
Met het switchen van les op school naar les vanuit huis naar weer les op school, maken ouders zich nu meer zorgen dat hun kinderen zich niet goed voelen of achterblijven. De onderwijskloof wordt dan ook regelmatig besproken. "Bij sommige kinderen zien we veel emoties zoals angst en depressie en veel zorgen over school of achterstand. Ook hebben ze het gevoel dat ze niet in staat zijn geweest om te herstellen", stelt dr. Lateefah Watford, een kinderpsychiater.
Lara Goodrich, een psycholoog, ziet dat het vooral voor tieners zwaar is geweest, door het missen van belangrijke mijlpalen. Ze zijn vervolgens ook nog eens onvoorbereid op de universiteit terechtgekomen. "Velen van hen hebben het gevoel dat ze achterlopen in hun emotionele en sociale volwassenheid als universiteitsstudenten", aldus Goodrich.
3. Onzekerheid
Als er iets is wat corona ons heeft laten zien, dan is dat alles ineens kan veranderen. De zekerheid dat alles hetzelfde zou blijven, heeft nu plaatsgemaakt voor onzekerheid. Ook Goodrich ziet dit veel voorbijkomen: "Het was als een plotselinge verschuiving waarbij het voelde alsof dingen in een oogwenk veranderden." Ook ziet ze dat mensen sneller een beslissing nemen uit angst, in plaats van emotie. Nu de pandemie op zijn eind lijkt, hebben mensen moeite om over te schakelen naar andere besluitvormingsprocessen.
4. Angst voor geld, loopbaanveranderingen en burn-out
Of je nu door corona moest thuiswerken of ineens geen werk meer had: de pandemie was voor iedereen een pittige periode. Dit zorgde voor angsten met betrekking tot geld, omdat je in branches zoals de horeca je baan niet zeker was. Maar door het thuiswerken lag ook een burn-out op de loer, en was de grens tussen werk en privé minimaal. Watford ziet dan ook veel cliënten bij haar plaatsnemen die in de zorg werken en kampen met een burn-out.
Bron: HuffPost | Beeld: iStock