Door corona – en de intrede van online werken én online solliciteren – leek er een einde te komen aan het schudden van handen na bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Nu corona op zijn einde lijkt te komen, rest ons nog de vraag: gaan we weer handen schudden als begroeting? Dit zeggen experts.
Vaste gewoonte
Handen schudden is een gewoonte waar we voor corona geen seconde over nadachten. Het zat in ons systeem en we hechten veel waarde aan deze 'vaste gewoontes', stelt gedragswetenschapper Inge Merkelbach. "De gedragsregels hadden een groot effect op ons sociale leven. Maar mensen ontlenen juist een groot stuk van hun identiteit aan sociale interactie." Volgens haar is het dan ook logisch dat we na corona de regels weer snel hebben losgelaten. "Het sociale element is zo onderdeel van het menszijn, dat een gewoonte maken van iets dat hier tegenin gaat heel moeilijk is", aldus de gedragswetenschapper aan Een Vandaag.
Daarnaast duidt handen schudden op vertrouwen en samenwerking, zegt Sanda Dolcos, een neurowetenschapper. Volgens haar kun je in de hersenen zien dat gebieden die betrokken zijn bij het verwerken van beloningen worden geactiveerd wanneer mensen handen schudden. Uit haar onderzoek blijkt dat zelfs het kijken naar mensen die elkaar de handen schudden voldoende is om de activatie in de beloningscentra van de hersenen te verhogen. Het heeft dus ook zeker zijn voordelen.
Onzekerheid
Toch is het gevaar van handen schudden, net als knuffels, high fives en andere contactpunten, door corona nog beter in beeld gekomen. Of je nu toch weer terugvalt in de gewoonte om handen te schudden of juist liever helemaal geen contact met iemand maakt: er zal in het begin een hoop onzekerheid zijn, vertelt psychotherapeut Aaron Smith aan Times. "Er zal veel onhandigheid zijn als mensen proberen uit te vinden hoe ze iemand moeten begroeten, hoe ze iemand professioneel moeten verwelkomen." Dit heeft veel invloed op de relaties tussen mensen.
Alternatieven
Voor iedereen die het na corona niet meer ziet zitten om handen te schudden, zijn er nog tal van alternatieven. Het is wel belangrijk dat je vooraf aangeeft dat je liever geen handen geeft, om eventuele onduidelijkheid te voorkomen. Om iemand te begroeten, kun in plaats van handen schudden meer focussen op je expressie. Een simpele hoofdknik of je hand opsteken is dan voldoende. Anders heb je altijd nog de elleboogstoot of de 'Wuhan-shake': het aanraken met de voeten.
Kies iets waar jij je comfortabel bij voelt en je (sollicitatie)gesprek verloopt alsnog vlekkeloos!
Bron: Een Vandaag, Times, Parool | Beeld: iStock