Alles wat je moet weten over het doorslikken van de pil

We zetten alle fabels en feiten op een rijtje.

Het slikken van de pil biedt voordelen zoals het beschermen tegen ongewenste zwangerschappen en hevige menstruatiekrampen. Je kunt ook zelf bepalen wanneer je ongesteld wordt, door bijvoorbeeld de pil door te slikken. Is dit alleen wel goed voor je?

De pil doorslikken

Moet je net ongesteld worden als je op vakantie gaat? Dan is het ontzettend handig als je de pil kunt doorslikken. Zo hoef je je geen zorgen te maken of het touwtje van je tampon uit je bikinibroekje hangt en ben je ook meteen van die vreselijke buikkrampen verlost. Het is heel simpel: als je de pil doorslikt tijdens je stopweek, sla je de eerstvolgende menstruatie over. De meningen zijn hier echter wel over verdeeld. Zo zou het niet goed zijn om té vaak je stopweek over te slaan en gaan er nog veel meer feiten en fabels rond. Women's Health zocht daarom uit wat wel en niet waar is.

Fabels

1. Schadelijk voor gezondheid

Nee, de pil doorslikken is volgens zo'n 99% van de artsen en doktoren niet schadelijk voor je gezondheid. Ook uit onderzoek blijkt dat het niet schadelijk is. De pil doorslikken is dus niet slecht voor je.

2. Niet ongesteld

Zolang je de pil doorslikt, word je niet ongesteld. Dit is deels waar, maar ook deels een fabel. Als je de pil doorslikt, kun je na een aantal maanden last krijgen van doorbraakbloedingen. Het is dus normaal dat je tijdens het doorslikken nog altijd bloed verliest. Je kunt er in dat geval alsnog voor kiezen een stopweek in te lassen.

3. Niet in de overgang

Kom je niet in de overgang zolang je de pil doorslikt? Nee, helaas. Dit is een fabel. Het is wel zo dat een vrouw het dan niet merkt als ze in de overgang komt, omdat ze toch al niet ongesteld wordt. Vanaf je vijftigste wordt daarom aangeraden met je huisarts te overleggen of je met de pil kunt stoppen, zodat je weet of je al in de overgang bent.

4. Minder kans op zwangerschap

De kans dat je in de stopweek zwanger wordt is minder groot als je de pil doorslikt, zeggen sommigen. Maar nee, ook dit is absoluut een fabel. De kans op een zwangerschap is even groot als wanneer je een stopweek inlast, want dan ben je namelijk ook gewoon veilig. De pil is erg betrouwbaar als anticonceptie, maar nooit voor de volle 100 procent.

Feiten

1. Voordeel bij PMS en endometriose

Het doorslikken van de pil is inderdaad een voordeel voor vrouwen met PMS of endometriose. "Bij een vrouw met bijvoorbeeld endometriose groeit het baarmoederslijmvlies óók op plaatsen buiten de baarmoeder: dit zijn endometriosehaarden en zij kunnen klachten veroorzaken", legt Women's Health uit. Als je in zo'n geval de pil doorslikt, zullen de klachten verminderen en kunnen endometriosehaarden zelfs verdwijnen.

2. Vermindert premenstruele klachten

Bij premenstruele klachten moet je denken aan irritaties, hoofdpijn, buikpijn of stemmingswisselingen. De pil doorslikken kan dit soort klachten verminderen.

3. Maakt niet uit hoe lang

Het maakt niet uit hoe lang je de pil doorslikt, horen we vaak. En dat klopt. Sommigen zeggen dat het goed is om juist wel regelmatig een stopweek in te lassen, omdat een menstruatie ook goed is voor je lichaam. Daar zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen voor. Krijg je last van doorbraakbloedingen? Dan is het wel verstandig om een stopweek in te lassen. Maar zo niet, dan kun je hem gerust doorslikken.

4. Libido

Kan de pil je zin in seks verminderen? Ja, dat is (helaas) een feit. Een lager libido kan een bijwerking zijn van de pil doorslikken. Dat hoeft echter niet bij iedere vrouw zo te zijn. Aan de andere kant is het dus ook niet zo dat het libido hoger is in de stopweek.

Kortom: je kunt de pil dus met een gerust hart een tijdje doorslikken. Mocht je toch klachten krijgen of ander vragen of twijfels hebben, dan is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan voor persoonlijk advies.

Bron: Women's health, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock