Ga je trouwen? Zo draag je je trouwring

Ga je trouwen? Dan gaan jullie binnenkort vast prachtige trouwringen uitzoeken. Net als voor veel andere dingen zijn er voor trouwringen tradities voor hoe je hem draagt. Aan welke hand dragen bruiden hun ring bijvoorbeeld meestal? We vertellen het je in dit artikel.

De oorsprong van de trouwring

Een trouwring wordt al sinds de derde eeuw voor Christus gebruikt. Men dacht toen dat in de ringvinger van de linkerhand een ader zat die rechtstreeks naar het hart leidde. Die ader werd vena amori - ader van de liefde - genoemd. Het dragen van een ring rond deze vinger werd beschouwd als een verklaring van eeuwige liefde en verbondenheid tussen het echtpaar.

Zo draag je een ring vanuit een bepaald geloof

Nog steeds draagt bijna ieder bruidspaar trouwringen. Van oudsher hangt het voornamelijk van het geloof af aan welke hand iemand de trouwring draagt. Katholieken dragen hun trouwring links en protestanten rechts. Ook moslims dragen hun trouwring meestal rechts.

Binnen het Jodendom schuift de bruidegom tijdens de huwelijksceremonie de ring om de rechterwijsvinger van de bruid. Dit komt waarschijnlijk voort uit een oud gebruik waarbij de vrouw de man ‘aanwees’ waarvoor ze had gekozen. Na de huwelijksplechtigheid draagt de vrouw de ring om haar linkerwijsvinger om te laten zien dat ze getrouwd is.

Keuze maken: aan welke hand?

Hoewel je tegenwoordig zelf bepaalt of, en zo ja aan welke hand je je trouwring wilt dragen, kun je uit respect voor een gelovige partner of familie kiezen voor de hand die volgens traditie gebruikelijk is. Als dit geen rol speelt, kiezen de meeste mensen voor wat het meest praktisch is. Zijn ze bijvoorbeeld rechts, dan dragen ze hun trouwring aan de linkerhand en vice versa. Je bent hier helemaal vrij in.

Zo draag je een verlovingsring, ook na het jawoord

Ben jij gevraagd, of heb jij je partner de grote vraag gesteld? Misschien heb je dan ook een verlovingsring. Ook voor deze ring zijn tradities: het is gebruikelijk om je verlovingsring aan de linker ringvinger te dragen.

Na het huwelijk kun je ervoor kiezen om je verlovingsring samen met je trouwring te dragen. Traditioneel gezien moet je trouwring het dichtst bij je hart zitten. Die schuif je in de regel dus als eerste om je vinger en daarna pas je verlovingsring. Als je je verlovingsring en trouwring niet goed bij elkaar vindt passen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je trouwring links en je verlovingsring rechts te dragen.

Je partner verrassen met een huwelijksaanzoek

Wil jij graag trouwen, maar laat dat aanzoek nog even op zich wachten? Neem het heft in handen: jij kunt jouw partner ook verrassen met een huwelijksaanzoek. Door het slim aan te pakken kun je de ringmaat raden zonder dat hij of zij het doorheeft. Veel succes!

In deze gevallen draag je je trouwring beter niet

Je wilt je trouwring natuurlijk zo vaak mogelijk dragen. Maar er zijn ook momenten waarop je hem beter niet om kunt hebben om te voorkomen dat hij beschadigt of zelfs voor altijd kwijtraakt. Ook het verkleuren van je trouwring hoort er helaas bij, maar gelukkig kun je dit proces wel aardig vertragen als je op de juiste manier met je ring omgaat.

Zo kun je je trouwring beter af doen tijdens het schoonmaken, onder de douche, bij het opmaken, op het strand en in het zwembad. Chemicaliën, haarlak, parfum en andere en beautyproducten, chloor en zout kunnen je ring aantasten, waardoor hij er niet mooier op wordt. En we hoeven je vast niet te vertellen dat het strand en de zee dé plekken zijn om je trouwring kwijt te raken.

Beeld: iStock