Zo zeg je op een professionele manier 'nee' tegen je baas

'Het ergste dat je kunt doen, is 'ja' zeggen tegen iets waar je geen tijd voor hebt.'

Soms zijn er zoveel taken die je op je bord krijgt, dat je het overzicht helemaal kwijt bent. Maar als je daar nog een extra taak bovenop krijgt, dan is het misschien tijd om grenzen te stellen bij je baas. En dat doe je op deze tactvolle manier.

Nee zeggen

Hoe makkelijk het ook lijkt, je grenzen aangeven bij je baas is best lastig. Vooral wanneer het om een opdracht gaat van je baas of iemand van hogerop. Toch is het beter om iets te zeggen, want zwijgen zorgt er alleen maar voor dat je te veel werk krijgt en ligt een burn-out al snel op de loer. En als je niets zegt, weet niemand dat er iets mis is.

Het juiste moment

Voordat je meteen 'nee' zegt, is het handig om te weten wanneer het juiste moment hiervoor is. Als een leidinggevende vraagt of je iets kunt doen, hoor je waarschijnlijk dat je iets 'moet' doen. Maar misschien bedoelt je baas dit niet, en is er ruimte voor feedback. Het managen van je eigen prioriteiten vraagt om discipline – vooral als je niemand wilt teleurstellen – maar het is ook goed voor de relatie met je baas.

Mary Abbajay, werkzaam bij een adviesbureau voor leiderschapsontwikkeling, legt uit hoe dat zit: "Het ergste dat je kunt doen, is 'ja' zeggen tegen iets waar je geen tijd voor hebt. Dat zorgt voor extra stress, wat je waarschijnlijk ook zult merken aan de kwaliteit van je werk." Door alle taken kun je het bijvoorbeeld niet op tijd inleven of raffel je het af door de tijdsdruk.

De juiste manier

Maar hoe zeg je dan op een goede manier 'nee'? Volgens Abbajay kun je het beste vriendelijk en behulpzaam blijven, ook als je geen tijd hebt. Zeg ook niet alleen dat je er geen tijd voor hebt, maar denk in oplossingen. Dit zal je baas alleen maar waarderen. Daarnaast is het altijd goed om met je baas te gaan zitten als je te veel taken krijgt en geen overzicht meer hebt. Misschien zijn sommige taken helemaal geen prioriteit, al denk je zelf van wel.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock