Gaslight je jezelf? Dat herken je aan deze drie tekenen

Vooral het derde punt is interessant om te weten.

Lees ook

Gaslighting kan in verschillende situaties gebeuren: in een relatie, op werkgebied en zelfs bij jezelf. Je leest het goed, we kunnen onszelf ook behoorlijk tegenwerken. Je herkent gaslighting bij jezelf aan deze drie tekenen.

Gaslighten

Dr. Julie Smith, een klinisch psycholoog, deelt op TikTok een filmpje waarin ze benadrukt dat we soms ook onze eigen vijand kunnen zijn. Want hoewel we eraan gewend zijn te horen hoe anderen ons kunnen gaslighten, is het ook mogelijk dat we het onszelf kunnen aandoen. Daarom zet ze drie tekenen op een rij waaraan je dit bij jezelf kunt herkennen.

Schuld geven

Het eerste teken is dat je jezelf de schuld geeft van alles. Smith legt uit: “Je maakt excuses voor het gedrag van andere mensen, maar als je een fout maakt, geloof je dat dat iets fundamenteels zegt over wie je bent als persoon.”

Jezelf niet geloven

Het tweede teken dat je jezelf aan het gaslighten bent, is wanneer je nooit op je eigen oordeel vertrouwt. Volgens Smith gebeurt dit wanneer je de meningen van andere mensen als een veel geloofwaardiger bron ziet en “in een bijna constante staat van twijfel aan jezelf leeft en naar andere mensen kijkt voor duidelijkheid”.

Je eigen gevoelens negeren

Het laatste teken is dat je je eigen gevoelens ontkracht of negeert. Hiermee bedoelt ze dat mensen gaan geloven dat ze overgevoelig zijn of overreageren, waardoor ze “niet meer weten naar welke emotie ze moeten luisteren.”

@drjuliesmith Relate to these signs? My new book is out now worldwide links in bio ❤️#mentalhealthmatters #tiktokpsychologist #gaslighting #tiktoktherapist ♬ original sound – Dr Julie Smith – Psychologist

‘Grootste critici’

De TikTok van Smith is al meer dan 110.000 keer bekeken en veel mensen vonden het nuttig om te horen. Zo schrijft er iemand: “Het is moeilijk te erkennen dat gaslighting soms van jezelf komt, in tegenstelling tot externe factoren. We kunnen soms onze eigen grootste critici zijn, ik ga hier zeker van leren.” Weten waar het vandaan komt, kan de juiste stap zijn om vooruit te komen en aardiger te zijn voor jezelf.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook