Beddengoed en handdoeken wassen? 4 handige tips

Dit hadden we eerder willen weten!

Er is niets fijners dan een schoon bed: het ruikt heerlijk en voelt prettig aan. Maar het is ook hygiënisch en het voorkomt dat er vuil in je bed achterblijft. Belangrijk dus om je beddengoed regelmatig te wassen. Hetzelfde geldt voor je handdoeken. Wij geven tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Tip 1: Kies de juiste temperatuur

Was je bedlinnen op een hoge temperatuur – het liefst 60 graden – om het echt goed schoon te krijgen. Maar check wel het wasvoorschrift voor de juiste temperatuur, zeker als je bedtextiel is gemaakt van kwetsbare materialen als zijde en linnen.

Tip 2: Was je dekbed twee keer per jaar

Houd ook je dekbed goed schoon om bacteriën te voorkomen. Laat het regelmatig luchten, maar was hem ook twee keer per jaar. Heb je last van allergieën, bijvoorbeeld voor huisstofmijt? Doe dit dan zelfs om de drie maanden.

Niet alle dekbedden kunnen echter in de wasmachine. Of de jouwe geschikt is voor de wasmachine lees je op het label met de wasvoorschriften. Kijk ook meteen naar de temperatuur waarop je het kunt wassen.

Als je dekbed niet wasmachinebestendig is, kun je hem wassen in de badkuip. Laat het bad voor de helft vollopen met lauw water en voeg wat wasmiddel toe. Dompel hem onder en wrijf hem schoon. Vul de badkuip meerdere keren met schoon water om de wasmiddelresten uit te spoelen. Te veel gedoe? Laat het dan chemisch reinigen bij de stomerij.

Tip 3: Stop je hoeslakens binnenstebuiten in de was

Was gekleurde lakens op veertig graden. Voor witte lakens en ander beddengoed kun je de wasmachine over het algemeen op zestig graden laten draaien. Lakens kun je beter uithangen in plaats van ze in de droger te stoppen. Was je hoeslaken binnenstebuiten, zo krijg je namelijk al het opgehoopte stof eruit.

Tip 4: Geef je handdoeken na drie tot vijf keer een wasbeurt

Je handdoeken kun je het beste wassen nadat je ze drie tot vijf keer hebt gebruikt. Ondanks dat je ‘schoon’ uit de douche komt blijven er door het afdrogen dode huidcellen in achter. Hang je handdoek nadat je je hebt afgedroogd uit zodat hij goed op kan drogen.

Handdoeken kunnen worden gewassen op verschillende temperaturen. Maar om bacteriën en schimmels te doden kun je ze het beste wassen op minimaal zestig graden. Handdoeken kunnen samen in de wasmachine, maar niet met kleding. Knopen en ritsen kunnen namelijk de vezels van de handdoeken beschadigen. Gebruik niet te veel wasmiddel en laat de wasverzachter staan. Je handdoeken gaan er lekker door ruiken, maar het zorgt ervoor dat je handdoeken minder goed vocht opnemen.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws