10 signalen dat je te weinig eiwit binnenkrijgt

Voel je je moe, slap of heb je meer honger dan normaal? Dan kan het zijn dat je te weinig essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Genoeg eiwit eten is een ding, maar het is ook belangrijk dat die eiwitten alle aminozuren bevatten die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Dit zijn tien signalen die erop kunnen wijzen dat je te weinig eiwit binnenkrijgt.

1. Moeite met het opbouwen van spiermassa

Eiwitten vormen de bouwstenen voor je spieren. Heb je een tekort aan één of meerdere aminozuren waaruit deze eiwitten zijn opgebouwd, dan kun je dat merken aan een trage spieropbouw. De meeste plantaardige eiwitten bevatten niet alle aminozuren die je lichaam nodig heeft om goed te blijven functioneren. Daarom is het een goed idee om verschillende plantaardige eiwitbronnen met elkaar te combineren. Dierlijke eiwitten bevatten wel alle aminozuren. Eet je regelmatig vlees, vis of zuivel, dan werk je hiermee aan de inname van het volledige spectrum aan aminozuren. Eet je veganistisch? Dan zijn er gelukkig ook goede eiwitpoeders die alle aminozuren bevatten.

2. Verlies van spiermassa

Niet alleen het opbouwen van spieren gaat moeizaam als je te weinig eiwit binnenkrijgt. Je kunt ook spiermassa verliezen. Bij een eiwittekort gaat je lichaam namelijk eiwit uit je skeletspieren halen om belangrijke weefsels en lichaamsfuncties in stand te houden. Daardoor kun je na verloop van tijd merken dat je minder spieren hebt.

3. Weinig energie

Niet alleen je spieropbouw stagneert als je te weinig complete eiwitten binnenkrijgt. Ook een laag energieniveau kan het gevolg zijn van een tekort aan aminozuren in je lichaam.

4. Slecht humeur

Aminozuren zijn de bouwstenen voor stofjes in je lichaam die je stemming regelen. Zo helpen ze bij de vorming van gelukshormonen als serotonine en dopamine in je hersenen. Daardoor kun je je humeurig voelen als je een tekort hebt aan aminozuren.

5. Wondjes genezen langzaam

Een trage wondgenezing kan ook een teken zijn dat je te weinig aminozuren binnenkrijgt. Dat kan dus ook een teken zijn dat je iets aan je eiwitinname moet doen.

6. Je kunt je moeilijk concentreren

Je brein heeft eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. Als je je slecht kunt concentreren, dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan neurotransmitters. Denk hierbij aan dopamine, adrenaline, noradrenaline en serotonine.

Je brein maakt deze neurotransmitters aan met behulp van aminozuren. Ook hersenmist, weinig motivatie en moeite met het opnemen van nieuwe informatie kunnen tekenen zijn van een tekort aan aminozuren.

7. Slechte weerstand

Niet alleen vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een goede weerstand. Ook bepaalde aminozuren spelen een rol als het gaat om je immuunsysteem. Zo is het aminozuur arginine één van de energieleveranciers van de cellen van het darmslijmvlies. Op zijn beurt vormt dit slijmvlies een barrière tegen binnendringende ziekteverwekkers.

8. Trage stofwisseling

Als je te weinig eiwit binnenkrijgt, kan dat leiden tot een trage stofwisseling. Voor het verteren van eiwitten heeft je lichaam namelijk behoorlijk wat energie nodig. Blijven deze voedingstoffen achter, dan heeft dat effect op je metabolisme. Gelukkig zijn er manieren om je metabolisme te versnellen.

9. Afbrokkelende nagels

Je nagels bestaan voor het grootste deel uit eiwitten, waaronder collageen en elastine. Het aminozuur cysteïne is onder andere betrokken bij de aanmaak van deze twee stoffen. Als je hier te weinig binnenkrijgt, kan het zijn dat je te maken krijgt met afbrokkelende nagels.

10. Je broeken zitten strakker

Er zijn aanwijzingen dat je eetlust toeneemt door een tekort aan eiwit, waardoor je meer eet en je eerder aankomt in gewicht. Hoewel eiwitrijke voedingsmiddelen soms meer calorieën bevatten dan koolhydraten, verzadigen ze vaak beter en helpen ze om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Daardoor maak je minder insuline aan en eet je minder, waardoor je gemakkelijker op een gezond gewicht blijft.

Tekst: healthblogger Annemiek van der Krogt | Beeld: Ketut Subiyanto