Last van hooikoorts? Dit is waarom je alcohol dan zou moeten vermijden

Er blijkt een link te zijn tussen drankjes met alcohol en hooikoortsklachten.

Het hooikoortsseizoen is weer aangebroken, want voor veel mensen bepaald geen pretje is. Er worden ieder jaar weer diverse oplossingen tegen hooikoorts voorgesteld. Alles om ervoor te zorgen dat je geen last meer hebt van al dat gesnotter en genies. Een oplossing waar veel mensen nog niet van afweten, is stoppen met het drinken van alcohol. Dit is waarom dat veel invloed kan hebben op (het verdwijnen van) je hooikoortsklachten.

Haal de zonnebril er maar bij

We horen onder andere vaak dat we veel noten en pittige kruiden moeten eten om hooikoortsklachten te bestrijden. Volgens Peter Hellings (arts bij het UZ in Leuven) is daar geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Wat naar zijn mening wel werkt? “Ten eerste blootstelling aan de allergenen zoveel mogelijk vermijden. Ten tweede de neus met een zoutoplossing spoelen en ten derde factoren die de luchtwegen prikkelen uit de weg gaan”, zo vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. Als je geen last wilt hebben van hooikoorts, is het dus verstandig om vaak een zonnebril te dragen en het bos even te laten voor wat het is. Maar wat heeft alcohol daarmee te maken?

De link tussen alcohol en hooikoorts

Naast die tips is er een andere oplossing, die wel degelijk wetenschappelijk is onderbouwd: geen alcohol meer drinken. “Ongeveer de helft van de patiënten met luchtwegallergieën heeft een toename van de klachten wanneer ze alcohol drinken”, aldus Hellings. “Dat staat los van de allergische ontstekingsreactie, maar is een gevolg van de overgevoeligheid van de luchtwegen. Alcohol bindt zich aan stofjes in de luchtwegen en zo ontstaan de klachten.”

De combinatie van alcohol en overgevoelige luchtwegen is dus zeker geen goede en verergert de klachten alleen maar. Weten we dat ook weer!

Bron: Het Laatste Nieuws, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws