Een goede nachtrust doet wonderen voor je gezondheid. Dat weten we inmiddels wel. Maar hoe hard we ook ons best doen met sleepy time-thee, een vast slaapritme en een comfortabele slaapkamer: soms lijkt het gewoon alsof je lichaam er halverwege de nacht wel klaar mee is. Wat voor impact heeft het eigenlijk op je gezondheid om 's nachts wakker te worden?
Wakker momentje
Je kent het vast wel: opeens ben je klaarwakker. Maar buiten is het nog hartstikke donker, en je wekker? Die gaat pas over een paar uur af. Het komt regelmatig voor. Regelmatiger dan je denkt, zelfs. Slaapexpert dokter Katharina Lederle legt aan Stylist.co.uk uit: "We slapen in cycli van 90 minuten, en aan het eind van elke cyclus worden we even kort wakker. Deze wakkere momentjes zijn heel kort – te kort voor onze hersenen om het echt te registreren."
"De theorie hierover is dat we geëvolueerd zijn om even wakker te worden zodat we kunnen checken dat onze omgeving veilig is, dat we onze slaaphouding kunnen aanpassen voor comfort, en dan opnieuw in slaap vallen", legt ze uit. Dus ga maar na: op een nacht van acht uur slaap word je ongeveer vijf keer wakker, zonder dat je het doorhebt.
Lang wakker
Maar als het nu voelt alsof je elke nacht een plafonddienst draait, en die korte momentjes eindeloos voortduren? Ook dat is niet direct reden tot zorgen, legt Lederle uit. "Os tijdsbesef kan 's nachts behoorlijk warped zijn." Dus ook al voelt het alsof je al uren wakker bent – vaak zijn het echt luttele minuten. "Onze hersenen zijn gewoon niet goed in oordelen wanneer we half-wakker zijn."
Maar merk je nu echt dat je 's nachts regelmatig wakker bent én echt wakker blijft? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met insomnia. "Als je drie of meer nachten per week twintig minuten, dertig minuten, of langer wakker ligt, dan kan het tijd zijn om met een dokter te praten", aldus Lederle.
Impact op gezondheid
De directe gevolgen van een slechte nacht op je gezondheid, zijn wel duidelijk: je voelt je traag, kunt je moeilijk focussen, en je bent vaak wat prikkelbaar. Maar dan hebben we het over een slaaptekort in het algemeen, en de gevolgen van een onderbroken slaap kunnen nog heviger zijn. Stylist.co.uk schrijft dat een onderzoek in Nature And Science Of Sleep uitwees dat een onderbroken slaap meer stress oplevert voor je lichaam dan simpelweg een korte nacht.
Volgens het onderzoek activeert zo'n nacht met onderbrekingen bijvoorbeeld je fight or flight-systeem, waardoor je de hele dag flink rusteloos bent. Te veel van dit soort stress is bovendien gelinkt aan hart- en vaatziekten én mentale problemen. Een ander onderzoek toont aan dat het onderbreken van je slaap meer negatieve gevolgen heeft voor je humeur.
Tips
Mocht het toch een keer gebeuren dat je 's nachts wakker wordt en niet direct weer in slaap valt, dan heeft dokter Lederle nog enkele tips. Allereerst is voorkomen beter dan genezen: zoveel mogelijk stress voor je bedtijd oplossen komt je nachtrust ten goede.
Word je toch wakker? Laat je telefoon dan links liggen. Vecht niet tegen het wakker zijn, maar accepteer het – zo ben je meer relaxt en val je sneller weer in slaap. Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen. "En ten slotte: onthoud dat je waarschijnlijk niet zo lang wakker ligt als je denk."
Bron: Stylist.co.uk | Beeld: iStock