Vuittons Voyage: het verhaal van Louis Vuitton

Louis Vuitton begon ooit als maker van luxe koffers in Parijs.

Natuurlijk kennen we de tas met het LV-logo, maar Louis Vuitton begon ooit als maker van luxe koffers in Parijs. Dit is het verhaal van een iconisch modehuis.

Kofferbouwer

Louis Vuitton werd geboren op 4 augustus 1821 in een traditioneel arbeidersgezin. Hij groeide op in de Jura, een onherbergzaam gebied tussen Frankrijk en Zwitserland. Van zijn vader leerde hij het timmervak, en als veertienjarige verliet hij met enkel zijn gereedschap op zak het ouderlijk huis. Na een zwerftocht van twee jaar kwam hij aan in Parijs, waar hij in de leer ging bij de beroemde kofferbouwer en inpakker Romain Maréchal.

Maison Louis Vuitton

In no time stond Louis bekend als een van de beste vakmensen, en in 1854 opende hij zijn eigen ‘huis’ aan de Rue Neuve des Capucines, vlakbij het Place Vendôme waar toen al alle grote modehuizen gevestigd waren. Louis Vuitton noemde zichzelf ‘packer of fashion’.

Slim, want de crinoline jurken en wijde rokken uit die tijd vereisten de juiste koffers en de juiste inpaktechniek. Hij bedacht een alternatief voor de enorm zware bagagekisten van toen en ontwikkelde een speciaal soort canvas met een waterdichte coating. Daarbij maakte hij de ronde klep plat, waardoor het vervoeren van bagage een stuk efficiënter werd.

Krap vijf jaar na de oprichting van het huis verhuisde Louis het atelier naar Asnières, een dorpje aan de Seine net buiten het drukke Parijs. Zo kon het hout dat hij gebruikte voor de koffers eenvoudig worden afgeleverd per boot. En het lag aan een van de eerste treinroutes naar de stad, wat heel handig was voor het vervoer naar zijn winkel in Parijs.

Van Damier tot Monogram

Louis Vuitton was zijn tijd ver vooruit, maar de concurrentie volgde snel. Om zich te blijven onderscheiden creëerde hij nieuwe designs, waarbij hij het grijze koffermateriaal verving voor gekleurde strepen en later de Damier-ruit. In 1896 ontwierp Louis’ oudste zoon Georges-Louis Vuitton de Monogram als eerbetoon aan zijn overleden vader. Een voor die tijd uniek ontwerp met in elkaar verweven initialen en bloemen in een open ruitvorm. De Monogram ging de hele wereld over en werd gezien als het eerste symbool van luxury branding.
Vanuit het ruime, moderne atelier in Asnières werden reiskisten, bagage en later ook speciale bestellingen vervoerd over de hele wereld. En nu, 160 jaar later, is het nog steeds de plek waar de iconische creaties van het huis Vuitton worden gemaakt. Van bijzondere lederwaren tot exclusieve orders, die op speciaal verzoek worden gecreëerd. Op deze plek komen het erfgoed en de nieuwste kennis en technieken van het merk samen.

Gekleurde strepen en de Damier-ruit onderscheiden de Vuitton-koffer van de grijze massa.

Atelier annex woning

Toen Louis Vuitton in 1859 het atelier liet bouwen in Asnières, besloot hij erboven een familiehuis te laten neerzetten, dat later werd verbouwd in de bekende art-nouveaustijl. De kinderen groeiden er op met buitenspelen in de tuin en roeien op de Seine. En later leerden ze het vak in de omliggende ateliers. Tot op de dag van vandaag ziet het huis er nog precies zo uit als toen, inclusief prachtige glas-in-loodramen, originele muur- en plafondschilderingen en meubels.

Loop je de ateliers nu binnen, dan ruik je dezelfde geur als meer dan honderd jaar geleden. Een mix van hout – populieren, beuken en het exotische okume – dat wordt gebruikt voor de koffers, en leer dat wordt verwerkt in de verschillende modellen tassen. Op technisch gebied is door de jaren heen wel het een en ander veranderd. Zo worden de stukken leer nu precies op maat gesneden met behulp van een computer, waardoor er weinig reststukken overblijven. Maar veel van het handwerk is onveranderd gebleven de afgelopen eeuw, zoals het oprekken van ’t canvas dat vervolgens op hout wordt gelijmd en het in slaan van de talloze kleine spijkertjes.

Net als vroeger zit er veel handwerk in elk stuk van Vuitton.
Voor de Vermeer-expositie in het Ueno Royal Museum in Tokyo werd Het melkmeisje in een op maat gemaakte Louis Vuitton-koffer vervoerd.

Louis Vuitton’s Time Capsule

Louis Vuitton’s nieuwe Time Capsule expositie gaat vanuit de ateliers in Asnières de wereld over. De tentoonstelling vertelt de geschiedenis van het huis aan de hand van hoogtepunten en innovaties op het gebied van design en techniek, vanaf het ontstaan van het merk in 1854 tot nu. De tentoonstelling met zeldzame en unieke stukken uit het Louis Vuitton-archief begon haar reis eind april in Hong Kong.

Vuitton’s Vakmanschap

Uitgeverij Assouline heeft pas het mooie koffietafelboek Louis Vuitton Manufactures uitgebracht, over het vakmanschap, de ateliers en de makers van het huis Vuitton.

De klassieke versie (verkrijgbaar in Frans en Engels) kost € 95. De collectors edition, waarvan er maar 500 gedrukt zijn, wordt geleverd in een populierenhouten box en is te koop voor € 1900 – alleen verkrijgbaar in Louis Vuitton-winkels en op louisvuitton.com.

Tekst: Marie Claire (Hilde Veeren) | Beeld: Louis Vuitton, Olivier Pilcher, BrunoPress 

Laatste nieuws