Ai: de iconische Marilyn Monroe-jurk raakte flink beschadigd tijdens het Met Gala

Op internet gaan nu verschillende voor- en nafoto's van de jurk rond.

2022 MET Gala - In America An Anthology Of Fashion

Vele modekenners spraken eerder al uit dat ze het een slecht idee vonden dat Kim Kardashian dé iconische Marilyn Monroe-jurk droeg naar het Met Gala. Zij vreesden dat de jurk het niet aan zou kunnen, en lijken nu gelijk te hebben gekregen. De Jean Louis-jurk raakte flink beschadigd.

De jurk

Op the steps van het Metropolitan verschijnen sterren tijdens het Met Gala in de meest extravagante outfits. De meest besproken looks van dit jaar waren die van Blake Livey – want wat een prachtig transformerende jurk – en die van Kim Kardashian. Laatstgenoemde droeg namelijk een met diamanten bezette jurk die Marilyn Monroe ook droeg toen ze Happy Birthday voor president John F. Kennedy zong. De jurk is inmiddels een kleine 5 miljoen dollar waard.

Om in de jurk te passen, viel Kim Kardashian maar liefst zeven kilo af in drie weken. En hoewel ze 'm paste, bleef de jurk die in 1962 het daglicht zag ontzettend fragiel. Kenners vreesden daarom dat de jurk beschadigd zou raken als de Kardashian het item zou dragen naar het bal. En inmiddels lijkt de balans opgemaakt te zijn. Of beter gezegd: lijkt de schade bekend te zijn.

De schade

Op internet gaan nu verschillende voor- en nafoto's van de jurk rond. Op de nafoto is te zien dat er meerdere diamanten missen en dat de stof rondom de rits op de rug is uitgerekt. En dat terwijl Kim destijds wel liet weten dat ze ontzettend voorzichtig zou doen. "Ik zou er nooit in willen zitten of eten of zelfs maar op een of andere manier het risico lopen dat ik het zou beschadigen" zei ze daar toen over. Toch lijkt dat nu wel te zijn gebeurd.

Sceptici

Nadat Kim Kardashian tijdens het Met Gala in de jurk verscheen, uitten veel modekenners en -ontwerpers zich kritisch over het besluit. "Ik vond het een grote fout", vertelde Bob Mackie, de designer die de originele schets maakte voor de Jean Louis-jurk daarover aan EW. "Marilyn was een godin. Een gekke godin, maar een godin. Ze was gewoon fantastisch. Niemand stond zo goed op foto’s als zij. En het (de jurk, red.) was voor haar gemaakt. Het was voor haar ontworpen. Niemand anders zou in die jurk gezien mogen worden.”

Ook TCM-presentator Alicia Malone, die Mackie sprak voor de Follow the Thread-serie, sprak destijds haar zorgen uit. "Er zijn allemaal problemen met het daadwerkelijk behoud van de jurk, en dingen zoals zuurstof kunnen een jurk aantasten. Meestal worden deze outfits in een gecontroleerde omgeving bewaard. Dit gebeurt ook bij de Met. The Costume Institute is zo voorzichtig met hoe ze omgaan met deze historische items. Het was daarom behoorlijk alarmerend dat ze het kon dragen. Ik had liever gezien dat ze een replica droeg in plaats van het echte werk."

Bron: EW | Beeld: Instagram, BrunoPress