Moet je ook SPF op je gezicht smeren als je een hoed draagt?

Twee huidexperts geven antwoord op deze vraag.

Suntan lotion. Woman applying sunscreen solar cream on face. Beautiful happy cute girl puts suntan cream from plastic container bottle on her nose and cheecks. Female in straw hat and bikini on beach

We weten allemaal dat het belangrijk is om elke dag met een SPF te smeren. We willen onze huid immers goed beschermen tegen de zon en uv-straling. Maar moet je je gezicht eigenlijk nog wel insmeren als je een hoed draagt? Huidexperts hebben het antwoord.

Waarom SPF?

Nog even terug naar de basis, want waarom is het eigenlijk zo belangrijk om dagelijks SPF te dragen? SPF, oftewel zonnebrandcrème, staat voor sun protection factor. Het getal geeft aan hoe vaak je huid de zon kan weerstaan voordat je verbrandt. Als je met SPF15 smeert, zou je 15 keer langer beschermd zijn tegen de zon dan wanneer je niks draagt. Dit komt in de praktijk echter neer op slechts zo'n twintig minuten. Zonnebrandcrème beschermt bovendien niet alleen tegen verbranding, veroorzaakt door schadelijke UVB-stralen. Tegenwoordig zijn de meeste SPF's ook ontwikkeld om te beschermen tegen schadelijke UVA-stralen. UVA-stralen dringen veel dieper in de huid door en kunnen huidveroudering veroorzaken. Beide stralen zijn gevaarlijk als het gaat om huidkanker – het is dus belangrijk om je huid tegen beide typen te beschermen.

Een goede SPF is voor elke huid belangrijk. "Het is een totale misvatting dat mensen met een donkere huidskleur geen bescherming tegen de zon nodig hebben", benadrukt dermatoloog dr. Ifeoma Ejikeme. “Donkere huidtinten zijn niet immuun voor de schadelijke effecten van de zon."

Opnieuw aanbrengen

Het beste is om een SPF aan je dagelijks skincare routine toe te voegen, maar op zonnige dagen is smeren extra belangrijk. Hoeveel je precies moet smeren? "De aanbevolen hoeveelheid zonnebrandcrème is ongeveer de lengte van twee vingers voor je hele gezicht en oogleden", zegt dr. Ejikeme. "Vergeet ook je oogleden, nek en oren niet, deze plekken vergeten veel mensen in te smeren."

Elke ochtend je hele lichaam insmeren met SPF is echter niet voldoende. Maar hoe vaak moet je de zonnebrand opnieuw aanbrengen? Hiervoor kun je het beste kijken naar de instructies op de verpakking. Verschillende SPF's hebben ook een verschillende duur qua werkzaamheid. Daarnaast zijn sommige producten waterbestendig en andere niet. Als basis kun je aanhouden om elke twee uur opnieuw te smeren. Maar ook standaard na het zwemmen en afdrogen, omdat de werkzame stoffen door het water van je huid gaan.

Hoofddeksels

Met de zomer voor de deur is het ook tijd om onze favoriete hoofddeksels weer uit de kast te trekken. Van een mooie hoed tot een fancy bucket hat: het maakt je outfit helemaal af. Daarnaast beschermt het je gezicht tegen fel zonlicht. Maar is het dan nog nodig om met een SPF te smeren? Het antwoord daarop is: ja.

"Hoewel hoeden een hele goede bescherming kunnen bieden tegen de zon, bedekken veel zonnehoeden slecht een gedeelte van je zon en nek", legt dr. Beibei du Harpur uit. Toch kunnen hoofddeksels volgens de dermatoloog bijdragen aan zonbescherming. "Hoeden zijn fantastisch om de hoofdhuid te beschermen. Ik raad zeker aan om een hoed te dragen als je eropuitgaat in de zon, zeker als je langere tijd weg bent.

Bron: Stylist | Beel: iStock