Dit is waarom mensen op 1 juli massaal vrij vragen

Als het aan deze organisaties ligt is 1 juli binnenkort een nationale vrije dag.

Op 1 juli is het Keti Koti, de dag waarop we stilstaan bij de afschaffing van de slavernij in 1863. Voor veel mensen reden om op die dag vrij te vragen. Als het aan een aantal organisaties ligt, zouden nog veel meer mensen dat moeten doen. Net zo lang tot het een nationale vrije dag is.

Vrij nemen

Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 herdacht en de vrijheid gevierd, oftewel Keti Koti of dia di abiloshon. Hoewel de gevolgen van het koloniale verleden nog altijd doorwerken in het heden, is 1 juli nog steeds geen nationale herdenkings- en feestdag waarop iedereen vrij is. Daarom is er een campagne gestart door Nederland Wordt Beter, FunX, The Black Archives, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH, genaamd ‘Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn’.

Een landelijke oproep om zelf op 1 juli vrij te nemen, totdat de afschaffing van de slavernij een officiële nationale herdenkings- en feestdag is. De betrokken organisaties bundelen hun krachten om een signaal af te geven aan de overheid en werkgevers: de dag waarop we de afschaffing van de slavernij én het vieren van vrijheid worden gememoreerd, verdient een officiële erkenning. De gevolgen van het koloniale verleden werken namelijk nog altijd door in de huidige samenleving, denk aan institutioneel racisme.

Groeiende steun

Betrokken organisaties zijn al langer bezig om van 1 juli een vrije dag te maken. In 2021 werd hiervoor door Nederland Wordt Beter, The Black Archives en FunX een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer, die meer dan 62.000 keer is ondertekend. De vier grote steden ondersteunden dit initiatief, net als regeringspartij D66. In de tussentijd besloot de gemeente Amsterdam excuses te maken voor het slavernijverleden. Jerry Afriyie, van Stichting Nederland Wordt Beter, zegt hierover: “Nederland is een land van tradities. Tegelijkertijd verandert de wereld waarin we leven continu. En nu steeds meer mensen zich bewust worden van de manieren waarop het koloniale verleden doorwerkt in het heden en de impact die dat voor veel mensen nog altijd heeft, vinden wij het niet meer dan logisch dat 1 juli een nationale vrije dag wordt.”

Meer bedrijven geven vrij

De roep om 1 juli tot nationale vrije dag te bestempelen wordt dus steeds groter, en inmiddels zijn er steeds meer bedrijven die hun personeel vrij geven. Tony’s Chocolonely was in 2020 het eerste bedrijf dat zijn werknemers vrij gaf op 1 juli. Steeds meer bedrijven volgen dit voorbeeld, zoals FunX en LUSH. Net als Tony’s geven ze hun werknemers tips en de mogelijkheid om mee te doen met 1 juli-activiteiten die worden georganiseerd. “We hebben 1 juli uitgeroepen tot vrije dag voor alle Tony’s-medewerkers om het belang van deze dag te onderstrepen”, zegt Tim de Broekert, communicatiespecialist bij Tony’s Chocolonely. “We zijn blij dat steeds meer bedrijven dit ook doen en hopen dat nog meer zullen volgen. Als duidelijk signaal dat 1 juli moet een nationale vrije dag worden.”

Beeld: iStock

Laatste nieuws