Werken vanuit het buitenland? Dit zijn de duurste steden voor expats

Amsterdam bemachtigde de 25ste plek op de lijst vol wereldsteden.

Young business woman working at the computer in cafe on the rock. Young girl downshifter working at a laptop at sunset or sunrise on the top of the mountain to the sea, working day.

Tijdens de eerste lockdown – en de tweede, én de derde – leerden we dat een kantoorbaan prima op afstand uitgevoerd kan worden. En nu er bijna geen coronareisrestricties meer zijn, is het een steeds aantrekkelijker idee om vanaf het buitenland te werken. Al vindt jouw portemonnee daar vaak wel veel van. Het bedrijf Mercer stelde een lijst samen van de duurste plekken om te werken als expat.

Stijgende kosten

Ook al ga je naar het buitenland om te werken en niet om vakantie te vieren: zo'n overzees verblijf kan flink in de papieren lopen. Lijkt het leven als digital nomad je wel wat, maar wil je opletten dat je buitenlandse avontuur niet te veel geld gaat kosten? Dan is Hong Kong niet de stad voor jou. Uit onderzoek van Mercer, een bedrijf dat levenskosten analyseert, blijkt dat dit de duurste stad is om te leven en te werken.

In de 2022 Cost of Living Index wordt Hong Kong bestempeld als de allerduurste stad. Experts bogen zich over de vraag in hoeverre de internationale economie uit balans raakte door de gezondheidscrisis en de oorlog in Oekraïne. Het zorgde voor torenhoge inflatie, waardoor iedereens levenskosten behoorlijk toenamen.

Hong Kong

Waarom juist Hong Kong op nummer 1 prijkt? Het heeft te maken met hoge inflatie, maar ook met de covid-beperkingen die in het land nog steeds gelden. "Een deel heeft ook te maken met de onroerendgoedmarkt", vertelt Vince Cordova van Mercer aan CNBC Make It. Het is nu een stuk duurder geworden om een appartement te huren, waardoor de kosten voor expats verder stijgen. "Het andere deel zijn de kosten van goederen en diensten en ook de politieke onzekerheid", vervolgt hij. "De mensen die er wonen, zullen meer moeten uitgeven om een goed leven te leiden."

Overigens zijn het niet alleen steden buiten Europa die hoog scoren. Op nummer 2, 3, 4 en 5 van de Mercer-lijst staan steden uit Zwitserland: Zürich, Genève, Bazel en Bern. Op nummer 25 van de lijst staat Amsterdam.

 1. Hong Kong (China)
 2. Zürich (Zwitserland)
 3. Genève (Zwitserland)
 4. Bazel (Zwitserland)
 5. Bern (Zwitserland)
 6. Tel Aviv (Israel)
 7. New York City, New York (Verenigde Staten)
 8. Singapore (Singapore)
 9. Tokio (Japan)
 10. Beijing (China)
 11. Kopenhagen (Denemarken)
 12. Shanghai (China)
 13. Shenzhen (China)
 14. Seoul (Zuid-Korea)
 15. Londen (Verenigd Koninkrijk)
 16. Nassau (Bahamas)
 17. Los Angeles, Californië (Verenigde Staten)
 18. Guangzhou (China)
 19. San Francisco, Californië (Verenigde Staten)
 20. Honolulu, Hawaii (Verenigde Staten)
 21. Wenen (Oostenrijk)
 22. Qingdao (China)
 23. Bangui (Central African Republic)
 24. Libreville (Gabon)
 25. Amsterdam (Nederland)
 26. Nanjing (China)
 27. Oslo (Noorwegen)
 28. Taipei (Taiwan)
 29. Washington, DC (Verenigde Staten)
 30. Boston, Massachusetts (Verenigde Staten)

Bron: Mercer | Beeld: iStock