Waarom sommige vrouwen de menstruatiecup beter niet kunnen gebruiken

In de meeste gevallen kan het geen kwaad, maar er zijn altijd uitzonderingen.

Lees ook

We leven in een tijd waarin de opwarming van de aarde in geen enkele toonhoogte valt te ontkennen, en dus zoeken we duurzame alternatieven voor producten die we dagelijks, wekelijks of maandelijks gebruiken. Een steeds groter wordende groep vrouwen is enthousiast over de menstruatiecup, maar dit alternatief voor tampons en maandverband is niet voor elke persoon met een baarmoeder weggelegd.

Endometriose

Je kunt een menstruatiecup 8 tot 12 uur laten zitten, het is hypoallergeen én milieuvriendelijk, want: je kunt ‘m uitkoken en opnieuw gebruiken. De menstruatiecup lijkt alleen maar voordelen te kennen, al moeten we de nadruk hier wel leggen op lijkt. Zo kan het in bepaalde gevallen beter zijn om de cup links te laten liggen, bijvoorbeeld als je endometriose hebt.

Endometriose is een nare aandoening. Weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies begint dan op andere plaatsen te groeien, zoals op de eierstokken en eileiders. Dit kan voor ontzettend veel pijn zorgen. Niet alleen voor pijnlijke krampen tijdens de menstruatie, maar het kan ook zorgen voor pijn tijdens of na de seks, vaginale krampen, misselijkheid en bekkenpijn. En voor een deel van die vrouwen is het beter om de menstruatiecup niet te gebruiken.

Kim Rosas, oprichter van Period Nirvana, legt uit aan Stylist wanneer een vrouw met endometriose de cup prima kan gebruiken. “Hoe ernstig iemand het heeft, verschilt per geval”, begint ze. “Ik zie vaker personen met endometriose wiens menstruatie beter werd met een cup.” Toch zou ze het niet aan elke vrouw met endometriose aanraden. Er zijn namelijk ook veel mensen die een spiraal laten plaatsen, dit omdat het ook kan helpen tegen de pijn. En het wordt aangeraden om in dat geval géén menstruatiecup te gebruiken. Dit vanwege het risico dat de cup zich vacuum zuigt en je hiermee de spiraal kunt verplaatsen. Wil je graag een menstruatiecup gebruiken en heb je een spiraal? Bespreek dit dan met je huisarts of met je gynaecoloog. De touwtjes van je spiraal kunnen korter geknipt worden, waardoor de kans een stuk kleiner is dat je je spiraal verplaatst als je de cup verwijdert.

Alternatieven

Zoals er vliegschaamte bestaat, beginnen vrouwen ook eco-guilt te ervaren wanneer ze niet-duurzame menstruatieproducten gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer ze een cup niet prettig vinden. In dat geval zijn er gelukkig nog andere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan menstruatieondergoed, uitwasbaar maandverband of anders tampons van katoen (deze zijn vrij van plastic en biologisch afbreekbaar.)

Bron: Stylist | Beeld: Cottonbro 

Laatste nieuws

Zie ook