Hoe je prestaties op het werk worden beïnvloed als je te kort hebt geslapen

Productiever of gezelliger word je er in ieder geval niet van.

Nog één aflevering kijken mondt nog weleens uit in een nachtje te weinig slapen. En anders is het wel die borrel met vrienden die later eindigde dan je initieerde. Als je de volgende dag geen verplichtingen hebt, is er niets aan de hand. Maar als je de volgende dag moet werken, kan zo'n kort nachtje best pittige gevolgen hebben op je werkprestaties.

Gevolgen

Uit onderzoek van CareerBuilder blijkt dat één op de vijf werknemers gemiddeld vijf uur per nacht slaapt. En hoewel we ons hier allemaal weleens schuldig aan maken, zijn de gevolgen hiervan niet al te mals. Zelfs als het maar om één nachtje doorhalen gaat.

Jeanne Duffy, neurowetenschapper en universitair docent geneeskunde aan Harvard, vertelt dat mensen die minder dan zeven uur slapen aan een lichte vorm van slaapgebrek lijden. "Je zult het waarschijnlijk ontkennen en beweren dat het goed met je gaat, maar als we je werkzaamheden zouden testen zul je wel degelijk verschil zien", vertelt ze daarover aan HuffPost. Op welke manieren je merkt dat je te weinig hebt geslapen? Wij sommen ze voor je op.

1. Sneller afgeleid

Switch je steeds van tabblad naar tabblad en kun je je moeilijk concentreren op één taak? Dat is een gevolg van slaapgebrek. “Je hersenen proberen je wakker te houden door voortdurend op zoek te gaan naar afleiding”, verklaart Duffy. Hierdoor kun je je moeilijker op je werk concentreren.

2. Angstiger

Te weinig slaap kan de wereld ineens veel enger laten lijken. Als je je een beetje on edge voelt op je werk, kan dit hierdoor komen. Onderzoekers aan de universiteit van Californië bevestigen dit. Ze lieten een aantal gezonde proefpersonen één nacht goed slapen, en vervolgens één nacht te kort. Na een nacht slecht slapen lagen de angstniveaus van de deelnemers 30 procent hoger. De helft van de proefpersonen bereikte zelfs de niveaus van mensen met angststoornissen.

3. Somberdere stemming

Het vergt maar een paar uur slaaptekort om je stemming volledig om te laten slaan. En hoewel we geen bewijs nodig hebben om dit te geloven, bevestigt een onderzoek van Journal of Experimental Psychology dit nare gevolg. Ze onderzochten een groep mensen die te weinig slaap kreeg. De deelnemers ervaarden meer woede en leed door alledaagse overlast als een blaffende hond of een oncomfortabel shirt.

4. Korter lontje

Te weinig slaap resulteert in een kort lontje. "Wanneer mensen slaapgebrek hebben of minder goed slapen, functioneert het deel van de hersenen dat zorgt voor verantwoordelijkheid en zelfcontrole bijzonder slecht”, zegt Christopher Barnes, management onderzoeker. Uit zijn onderzoek bleek ook dat werknemers hierdoor meer prikkelbaar en ongeduldig zijn.

5. Grotere risico’s nemen

Een onverwachte bijwerking van slaaptekort is het nemen van grotere risico’s. Dit blijkt uit onderzoek van Annals of Neurology. Ze onderzochten een groep mensen tussen de 18 en 28 jaar die gedurende de week slechts vijf uur per nacht kregen. Dit vergeleken ze met een andere groep die acht uur per nacht rust had. Uiteindelijk werden ze gevraagd om te kiezen tussen de veilige optie van het ontvangen van een vast bedrag of het gokken op een hoger bedrag. En je raadt het al, de slaperige personen kozen eerder voor de riskante optie.

Bron: HuffPost | Beeld: BrunoPress