Waar ligt binnen een relatie het verschil tussen privacy en geheimen?

De grens vervaagt nog weleens.

Het is belangrijk om met je partner vast te stellen welke mate van privacy jullie binnen de relatie willen. Maar wanneer slaat privacy om in geheimhouding? Therapeute Maria Sosa heeft op Instagram duidelijk uitgelegd wat het verschil tussen die twee termen is.

Het verschil tussen beide termen

De grens tussen privacy en geheimhouding is vaak onduidelijk. In een relatie is het al helemaal oppassen. Voor je het weet, houd je dingen voor elkaar verborgen. Maria Sosa heeft daar op haar Instagram-pagina aandacht aan besteed en uitgebreid het verschil uitgelegd.

Vragen stellen

“Privacy zijn de gedachten, gevoelens en ervaringen die je voor jezelf houdt. Ruimte, tijd en activiteiten hebben die je niet met anderen deelt”, schrijft Sosa. “Je wordt gemotiveerd door individualiteit en zelfstandigheid, die je ervan weerhouden om verstrikt te raken in een relatie met een ander persoon.” Geheimhouding is volgens haar iets heel anders. “Daarbij houd je bewust informatie achter die van belang is voor de relatie.” Geheimhouding kan volgens Sosa implicaties hebben voor de rest van de relatie en komt vaak voort uit angst en schaamte.

Wat kun je doen als het je moeite kost om de twee begrippen uit elkaar te houden? Sosa adviseert om jezelf de vraag te stellen of je partner beledigd zou zijn als hij/zij zelf achter de informatie zou komen. Ook is het volgens haar goed om je af te vragen of je het vertrouwen van de ander schendt door de informatie waar het om gaat niet te delen.

Red flag

Sosa’s post levert veel reacties op. “Het is belangrijk om het onderscheid te maken. Het kan je ook een hoop tijd en hartzeer besparen als het verschil duidelijk is”, schrijft iemand. “Privacy en respect voor elkaar is belangrijk in een relatie en het is duidelijk iets anders dan het achterhouden van informatie. Ik vind dat een major red flag die iets heel anders suggereert. Deze post maakt het makkelijker om het verschil te spotten”, schrijft een ander.

Diepgeworteld probleem

Volgens Sosa ben je geen slecht mens als je dingen voor anderen achterhoudt. “Het is alleen wel een duidelijk indicator dat dingen verder onderzocht moeten worden. Vaak is het een symptoom van een complexer, dieper geworteld probleem. Geheimen hebben bovendien vaak consequenties op het moment dat ze naar buiten komen, wat tijd kost en steun kost om te verwerken. Loop er niet te lang mee rond en zoek hulp bij je geliefden, een specialist of een therapeut.”

Bron: Stylist | Beeld: iStock, Instagram Maria Sosa

Laatste nieuws