Science says: waarom we onze geliefden vaker zouden moeten zoenen

Er kleven meerdere voordelen aan.

Of je nu voor een korte zoen of een full on French kiss gaat: zoenen laat altijd een indruk achter. Het is niet alleen iets van deze tijd, maar wordt al eeuwenlang door mens en dier gedaan. Er bestaat zelfs een speciale dag voor: International Kissing Day. Dat was 6 juli, dus we hebben nét de boot gemist. Gelukkig is het ook op elke andere dag van het jaar een goed idee om je geliefde te zoenen, en dit is waarom.

Zowel fysiek als mentaal goed

De kans is groot dat je je partner een stuk minder vaak zoent dan toen jullie net bij elkaar waren. Het is goed om daarbij stil te staan en er verandering in te brengen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat zoenen zowel je fysieke als je mentale toestand goed doet en ervoor zorgt dat je intimiteit opbouwt met mensen om wie je geeft. We blijven natuurlijk sociale wezens, dus een goede band is altijd mooi meegenomen.

In overdrive

Wetenschapscommunicator Emer Maguire maakt een duidelijk onderscheid tussen een platonische kus en een gepassioneerde zoen. De tweede optie zorgt ervoor dat je brein in overdrive gaat. "Het brein wijdt dan een groot deel van haar capaciteit aan de sensatie van de lippen, in plaats van aan grote lichaamsdelen", zegt ze. "Tijdens een zoen zorgt de gevoeligheid van onze lippen ervoor dat er een chemische cocktail ontstaat, die ons een natural high bezorgt. Die cocktail bestaat uit drie verschillende stofjes (dopamine, oxytocine en serotonine), die er allemaal voor zorgen dat we ons goed voelen en meer willen." Zoenen levert net zo'n fijn gevoel op als het gebruik van verdovende middelen en kan dus ook daadwerkelijk een verslavende werking hebben.

Laag cortisol

Een goede zoenpartij zorgt er daarnaast voor dat ons cortisolniveau tijdelijk daalt. Dat hormoon speelt op wanneer we stress voelen. Na een lange dag is een lange zoen van je partner dus beslist geen slecht idee. Een lager cortisolniveau blijkt ook nog eens te zorgen voor meer zelfvertrouwen, dus het is op meerdere vlakken een oppepper. Daarnaast: tijdens een zoen van tien seconden wisselen we maar liefst tachtig miljoen bacteriën met de ander uit. Dat klinkt natuurlijk niet bepaald fijn, maar het is enorm goed voor je weerstand.

Wel of geen match?

Volgens Gigi Engle, gecertificeerd sexonderwijzer, speelt zoenen een grote rol bij de mate waarin je je aangetrokken voelt tot een potentiële partner. Een veelvoorkomende theorie in dat kader is dat je lijf tijdens een zoen allerlei genetisch materiaal van de ander evalueert. Aan de hand van iemands geur en smaak bepaal je dan of jullie immuunsystemen op elkaar aansluiten en of jullie sterk nageslacht zouden produceren. Vrouwen blijken de voorkeur te geven aan mannen met fitte genen, mannelijke en symmetrische gezichten en sociale dominantie.

Bron: Metro UK | Beeld: Jonathan Borba