Door op dit moment te sporten, zie je het meeste resultaat

Handig om te weten als je niet 'voor niets' wilt sporten.

Soms hebben we enorm zin om te sporten, soms gaan we er met tegenzin mee aan de slag. Heb jij ook weleens het idee dat sporten op een bepaald tijdstip niet zoveel effect heeft als je zou willen? Dat kan weleens kloppen. Een onderzoek uit New York heeft aangetoond dat er bepaalde momenten op de dag zijn waarop sporten het effectiefst is. Ook bleek dat die momenten voor vrouwen anders zijn dan voor mannen.

Twee groepen onderzocht

Professor Paul J. Arciero is werkzaam bij de Health and Human Physiological Sciences Department, bij Skidmore College in New York. Hij heeft het onderzoek geleid en vertelt BBC News dat er inderdaad tijdstippen zijn waarop het makkelijker is om specifieke fitnessdoelen te behalen. Voor het onderzoek werden een groep van 30 vrouwen en 26 mannen onderzocht na workouts. Ze deden eerst workouts tussen 06:00 en 08:00, daarna tussen 18:30 en 20:30. Elk van de deelnemers rookte niet, was volledig gezond en trainde vaak.

Allemaal schema’s

De deelnemers trainden allemaal volgens een systeem dat is ontworpen door dr. Arciero. Ook volgende ze een op maat gemaakt voedingsplan. De onderzoekers bekeken onder andere hun uithoudingsvermogen, spierkracht, bloeddruk en humeur. Er kwam duidelijk naar voren dat de tijd waarop iemand actief was, invloed heeft op diens humeur. Bij vrouwen bleken workouts in de avonduren beduidend effectiever dan die in de ochtenduren. Bij mannen bleek er geen verschil te zien tussen de ochtend- en avondworkouts. Wel was het bij beide groepen zo dat de workouts ervoor zorgden dat spanning, boosheid en depressieve gevoelens afnamen.

Resultaten

Na twaalf weken was er bij elke deelnemer een fysieke verandering te zien. Vrouwen die ’s ochtends een workout deden, verloren veel vet en bouwen meer spieren op in hun onderlijf. Vrouwen die ’s avonds een workout deden, bouwden vooral spieren op in hun bovenlijf en hadden een beduidend beter humeur. Mannen die ’s ochtends een workout deden, verkeerden in betere fysieke conditie. Mannen die ’s avonds een workout deden, zagen vooral de conditie van hun hart verbeteren en voelden zich minder snel vermoeid.

Niet helemaal duidelijk

Hoe is het verschil tussen mannen en vrouwen op dit gebied te verklaren? Het zou door veel verschillende factoren kunnen komen, waaronder het verschil in functie van de hersenspieren, en het metabolisme. “Het precieze mechanisme is niet duidelijk”, aldus dr. Arciero. “Het zou te maken kunnen hebben met neuro-hormonale-psychologische effecten van workouts later op de dag, als vorm van ‘stress-reliever’.” Hoe dan ook: om een sportschema te vinden dat voor jou zo effectief mogelijk is, kun je volgens dr. Arciero het beste met een expert om de tafel gaan.

Bron: Medical News Today, BBC News | Beeld: iStock

Laatste nieuws