Manieren om haarbeschadiging te voorkomen wanneer je slaapt

Een aantal do's en don'ts.

De nachtelijke slaap wordt weleens schoonheidsslaap genoemd, maar dit gaat alleen op als je de juiste voorbereidingen treft. Wil je bijvoorbeeld voorkomen dat je lokken ’s nachts beschadigd raken? Volg dan onderstaande tips op.

Kies het juiste kussensloop

Het juiste kussensloop kiezen is niet een kwestie van een leuke kleur uitzoeken. Het zit ‘m allemaal in het materiaal. In het geval van haarverzorging kun je het beste kiezen voor een kussenhoes van zijde. Deze kleinere vezels van zijde zorgen voor minder wrijving wanneer je je hoofd erop laat rusten. Hierdoor zullen je lokken minder snel beschadigen.

Katoen bevat grovere vezels, waardoor er meer wrijving tussen je haren ontstaat. Daarnaast kan het je lokken ook uitdrogen. Katoen neemt namelijk meer vocht op uit je haar, waardoor het niet alleen droog kan worden, maar ook pluizig.

Slaap niet met nat haar

Zeker in de zomer kan het zo verleidelijk zijn om met nat haar te slapen – lekker verkoelend. Doe. het. alleen. niet. Je haar is op z’n kwetsbaarst wanneer het nat is. De wrijving tussen je haar en de kussensloop, kan dan voor veel schade zorgen. Zorg er daarom voor dat je haar goed droog is voordat je naar bed gaat.

Gebruik een speciaal nachtmasker

Wanneer je lokken droog zijn, zijn ze kwetsbaarder en kunnen ze eerder beschadigen. Logischerwijs is je haar weerbaarder wanneer het goed gehydrateerd is. Om die reden zou je voor het slapen gaan een hydraterend haarmasker in je haar kunnen aanbrengen. “Het werkt op dezelfde manier als het aanbrengen van een nachtserum op je gezicht terwijl je slaapt”, vertelt haarstylist Trey Gillen aan Real Simple. “Haarmaskers voor de nacht bevatten veel essentiële ingrediënten die de haarelasticiteit en de integriteit van het haar verbeteren en dragen bij aan het sluiten van de buitenste oppervlaktelaag van het haar. Hierdoor is je haar glanzender en beter handelbaar.”

Borstel je haar voor het slapengaan

Not to state the obvious, maar als je met klitten in je haar gaat slapen, kunnen die knopen de volgende ochtend veel erger zijn. En hoewel het zorgelijk kan klinken om je haar voor het slapen gaan te kammen (hallo, pluisboel), is het volgens Gillen wel het beste om te doen. “Knopen kunnen anders in je slaap veranderen in dreadlocks, waardoor je meer haaruitval kunt ervaren”, waarschuwt de hairstylist. Daarnaast is het goed voor je hoofdhuid om je haar te borstelen of te kammen. Hierdoor stimuleer je de bloedcirculatie en dat werkt indirect bij aan haargroei.

Draag je haar niet in een strakke knot of staart

Voor je haar overdag in een strakke staart dragen, geldt dat het voor schade kan zorgen. Het ’s nachts zo dragen? Dat is helemaal een no-go. De spanning op het haar kan je hoofdhuid aantasten en leiden tot haaruitval. Als je je haar echt niet in je gezicht wilt hebben tijdens het slapen, kun je kiezen voor een losse vlecht.

Je zou eventueel een speciale slaapmuts kunnen dragen om je haar uit je gezicht te houden, maar in dat geval is het belangrijk dat je er eentje kiest van zijde. Andere slaapmutsen zitten al snel te strak op je hoofd, waardoor het voor te veel wrijving kan zorgen.

Bron: Real Simple | Beeld: iStock

Laatste nieuws