Ervaar het duizend-en-een-nachtgevoel tijdens een vakantie naar Oman

Een veelzijdige vakantiebestemming!

Lees ook

Uitgestrekte kuststeden, adembenemende canyons en prachtige wadi’s. Oman is meer dan eindeloze zandduinen en zandvlaktes. Vereer het Sultanaat met een bezoekje en ontdek pracht en praal met een hoog bucket list-gehalte.

Muscat

Wie het sultanaat Oman wil bezoeken, begint waarschijnlijk in Muscat, wat zo’n negen uur vliegen van Amsterdam is. De hoofdstad biedt met zijn ligging aan de zee en tussen de bergen in betoverende uitzichten, Maar er zijn ook genoeg dingen om te doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Grote Moskee van Sultan Qaboos of het Royal Opera House – dit zijn twee van de grootste highlights van de stad. Maar ook de souk (de Arabische markt) of de vismarkt zijn prachtige culinaire ervaringen. En met een wandeling langs het strand kun je een dag in Muscat perfect afsluiten.

De Grote Moskee van Sultan Qaboos in Muscat.

Muscat is de perfecte uitvalbasis om de rest van het land te verkennen. Het Sultanaat staat bekend om z’n 3.165 kilometer lange kustlijn aan de Arabische zee. Oftewel: er zijn vele prachtige stranden van karamelkleurig zand te verkennen, waar je verschillende watersporten kunt beoefenen. Denk aan zeilen, vissen, surfen, scubaduiken, snorkelen, you name it! 

UNESCO Werelderfgoedlijst-steden

Ook aan de kust: de oude stad Qalhat. De stad bemachtigde in 2018 een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bevindt zich op zo’n 2 uur rijden van Muscat, aan de oostkust van het Sultanaat. De ancient city was tussen de 10e en de 15e eeuw een belangrijke haven onder het bewind van de prinsen van Hormuz. De stad heeft een rijke geschiedenis, maar veel fysieke sporen heeft het niet achtergelaten. Buiten de huidige stad zijn nog delen van de oude stadsmuur te zien en je kunt er op een klif nog enkele oude ruïnes bekijken.

Oman bevat tal van archeologische parels, maar slechts een kleine selectie is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. De oude stad Qualhat is er een van, maar ook bezienswaardigheden die niet op de lijst zijn opgenomen zijn het bezoeken waard. Zo zijn er in Oman vele citadellen, bastions, forten en kleine paleizen. De forten Jalali en Mirani in Muscat worden gezien als de indrukwekkendste van Oman, maar ook fort Nizwa en het kasteel van Jabrin in Bahla, een stad die bekend staat om zijn pottenbakkerij en de oude forten, zijn must-sees.

Trek verder het Sultanaat in

De avontuurlijke reiziger kan ervoor kiezen om het land verder in te trekken. Wel is het aan te raden om dan een 4-wheel drive te huren. Met name de witte Toyota Land Cruisers zul je in Oman veel zien. Geen overbodige luxe, want het Sultanaat kent vele bergpaden en zandduinen die je alleen met dit type auto kunt trotseren.

Je hebt Oman pas écht gezien als je enkele wadi’s hebt gezien – Arabisch voor vallei en rivier. Als je het Omaanse berglandschap intrekt, kun je ze niet over het hoofd zien. Soms zijn ze klein, maar ze kunnen ook enorme groottes aannemen en zorgen voor Grand Canyon-achtige aanzichten. Je vindt ook wadi’s die gevuld zijn met water en waar je kunt zwemmen. Deze wadi’s zijn vaak omgeven door palmbossen en dit zorgt voor prachtige uitzichten.

Wil je er zeker van zijn dat je de prachtigste wadi spot? Trek dan naar het Hadjargebergte – alleen dit bergmassief is met toppen tot meer dan 2000 meter hoog het bezoeken waard. Met name aan de voet van deze berg vind je vele wadi’s. Enkele bekende wadi’s van Oman zijn Wadi Bani Awf, waar je heerlijk kunt hiken, en ook Dhofar heeft schitterende wadi’s.

Een wadi in Nakhal.

Hidden gems

Een niet zo bekend feitje over Oman is dat je er de grootste grot ter wereld kunt bezoeken: Majlis Al Jinn. Deze grot bevindt zich op zo’n twee uur rijden ten oosten van Muskat en je zou er zo’n acht vliegtuigen in kwijt kunnen. Geen kleintje, dus! Andere imposante grotten zijn de Al Hoota: deze grot is 5 kilometer lang en bevindt zich aan de voet van Jabal Shams, de hoogste berg van het Hadjargebergte. De grot ziet eruit als een ondergrondse kloof met twee ingangen, maar dit is nog niet eens het indrukwekkendste. Zo sieren stalactieten, stalagmieten, kalkrots en karst kristallen de bodem en het plafond van de grot.

Snorkelen in Musandam.

Ook het bezoeken waard: het schiereiland Musandam, ook wel de Arabische fjorden genoemd. Je moet er wel een stukje voor reizen. Musandam is namelijk een exclave van Oman en ligt in het noorden tegen de Verenigde Arabische Emiraten aan. Je kunt er prachtige forten en kastelen bekijken, genieten van vele watersporten of de kust verkennen met een prachtige boottour.

Kleding

Oman kent hete zomers. Het kan er in het hoogseizoen overdag makkelijk 40 graden worden. Luchtige kleding is daarom het fijnst, maar de Omani waarderen het enorm als je uit respect voor hun cultuur je lichaam tot je schouders en je knieën bedekt. In de conservatievere gebieden is het daarnaast gewenst dat je als vrouw je haar bedekt met een sjaal, al is het geen verplichting.

Beeld: Oman © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman 

Laatste nieuws

Zie ook