Het is mogelijk om allergisch te zijn voor zonnebrand en dit is hoe je het herkent

Het komt met name voor bij mensen met astma, hooikoorts of eczeem.

Young woman putting sunscreeen at italian beach

Het is inmiddels het belangrijkste credo in beautyland: gebruik immer een spf. Zeker nu het warmer wordt, zijn we weer wat fanatieker geworden met het insmeren. Maar hoe goed je ook smeert, na een dag in de zon kun je toch een beetje rood zijn geworden. Niet goed ingesmeerd of een plekje vergeten, denken we dan. Maar wist je dat dit ook kan duiden op een allergie?

Allergisch voor zonnebrand

Oké, first things first, je kúnt allergisch zijn voor zonnebrand, maar erg veelvoorkomend is het niet, zo weet dermatoloog Rachel Nazarian. "Er zijn wel ingrediënten die een irriterende werking kunnen hebben als je een gevoelige huid hebt. Dat veroorzaakt dan – zoals dat wordt genoemd – een irriterende allergie, en dit komt veel meer voor dan een daadwerkelijke allergie", vertelt Nazarian aan Byrdie. Dermatoloog Audrey Kunin vult aan dat maar 1 procent van de bevolking daadwerkelijk allergisch is voor zonnebrand.

1 procent is niet veel, maar wetende dat er in Nederland zo'n 17,7 miljoen mensen wonen, zijn er toch wel 117 duizend mensen allergisch voor zonnebrand. Dus wat is het precies, zo'n zonnebrandallergie? Eigenlijk is het niet heel ingewikkeld: je ervaart een allergische reactie wanneer je zonnebrand aanbrengt. "Net zoals iedereen een voedselsallergie- of gevoeligheid kan hebben, kan iemand ook allergisch of gevoelig zijn voor een van de ingrediënten in zonnebrand", verduidelijkt Nazarian.

Symptomen

Je huid kan op verscheidene manieren duidelijk maken dat het niet tegen je gekozen spf kan. Zo vertelt Kunin dat het zich kan uiten in netelroos, rode striemen op de huid, huiduitslag of veel jeuk. Hoe erg je huid erop reageert, hangt ook weer van verschillende factoren af. "Een goed gehydrateerde, gezondere en sterke huid kan bijvoorbeeld weinig tot geen irritatie ervaren bij contact met de ingrediënten, maar op een ander moment, wanneer de huid droog is, kan de huid geïrriteerd raken en agressiever reageren bij blootstelling aan dezelfde ingrediënten."

De conditie van je huid kan dus een rol spelen als je gevoelig bent voor zonnebrandcrème. Maar als je allergisch bent – ongeacht hoe gezond je huid is – dan zul je altijd jeuk en roodheid ervaren.
In principe kan iedereen allergisch zijn voor zonnebrand, maar sommigen hebben hier een grotere kans op. "Iedereen met astma, hooikoorts of eczeem kan meer kans hebben op een zonnebrandallergie", aldus Kunin.

Wat te doen bij een allergie?

Je kunt allergisch zijn voor elk ingrediënt in zonnebrand, maar volgens Nazarian zijn de meeste mensen met een zonnebrandallergie allergisch voor methoxycinnamaat, benzofenon-2 of benzofenon-3. Het kan dus lonen om een spf te proberen die deze ingrediënten niet bevat.
Heb je het idee dat je allergisch bent? Dan is het altijd verstandig om een dermatoloog te raadplegen. Dermatologen kunnen vaststellen of je daadwerkelijk allergisch bent voor een ingrediënt in je spf. Bovendien kunnen zij je ook vertellen welke producten je wél kunt gebruiken om je huid te beschermen tegen de zon.
Bron: Byrdie | Beeld: iStock