Waarom vallen we in een warme slaapkamer toch zo moeilijk in slaap?

Aha!

Je hoeft geen meteorologische studie afgerond te hebben om te concluderen dat het warm is. Niet alleen buiten, maar ook binnen. Het resulteert in semi-slapeloze nachten, want echt lekker indutten is het niet wanneer je slaapkamer heet is. Waar komt dat toch door?

Kwestie van termoregulatie

De meeste mensen worden meerdere keren per nacht wakker als het te warm is in de slaapkamer. Gek, want we zijn wel moe. Hoe kan het toch dat we zo onrustig slapen als we ons in een warme omgeving bevinden? Het heeft te maken met thermoregulatie: het vermogen van het lichaam om de kerntemperatuur te behouden

“Onze interne klok, ook wel circadiaan ritme genoemd, wordt deels gereguleerd door de temperatuur van onze omgeving”, verklaart slaapgeneeskundig specialist Joshua Roland tegenover Well + Good. “Wanneer het licht ’s avonds afneemt, geeft onze pijnappelklier melatonine af. Dit draagt bij aan de slaapdrift. Wanneer dit gebeurt, verliest het lichaam ook lichaamswarmte en deze afname van onze interne temperatuur helpt ons indutten.” Om die reden slapen we zo goed in een koele omgeving, want het voorkomt dat onze kerntemperatuur toeneemt.

Warme kamer

Slaap je in een warme kamer? Dan kan je lichaam de lichaamswarmte niet kwijt. “Als onze externe omgeving te warm is, zijn we niet alleen zweterig en voelen we ons niet alleen ongemakkelijk, maar dan kunnen we ook onze interne drang om in slaap te vallen kwijtraken”, legt Roland uit.

In slaap vallen is dus lastig, maar ook als je wel in slaap bent gevallen kan de warmte je slaap verstoren. Je lichaam krijgt ’s nachts steeds meer moeite met het reguleren van de hitte en dan kun je last gaan krijgen van nachtelijk zweten. Het is daarom belangrijk om te slapen in een koele kamer, voor zover dat mogelijk is. Klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar bepaalde zaken kunnen wel een bijdrage leveren. Slaap bijvoorbeeld onder linnen beddengoed, dit materiaal kan de hitte beter reguleren. Zorg ervoor dat je gordijnen overdag dicht zijn en zet de ventilator op een handige plek.

Bron: Well + Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws