Of we meer eten nodig hebben tijdens onze menstruatie? Gevoelsmatig zijn we geneigd om meteen 'ja' te zeggen, maar hebben we echt die extra calorieën nodig? Een expert vertelt er meer over.
Hongergevoel
Er zijn zoveel dingen die veranderen wanneer Moeder Natuur weer op de stoep staat voor een vijf-, soms zesdaags bezoekje. De een heeft buikpijn, de ander heeft last van opgezwollen borsten, maar over het algemeen hebben de meeste personen vooral meer honger – al hebben sommige personen helemaal geen honger tijdens that time of the month.
Het is niet heel gek dat onze eetbehoeftes veranderen wanneer we menstrueren. "Onze honger en eetlust worden beheerst door complexe regulerende routes die neurochemisch, hormonaal, fysiologisch en psychologisch zijn", legt dr. Ghazala Aziz-Scott uit aan Stylist. Zijn we ongesteld? Dan ondergaan we veranderingen die ook beïnvloed worden door neurochemische, hormonale, fysiologische en psychologische aspecten.
De twee hoofdfasen
De menstruatiecyclus kent twee hoofdfasen: de luteale fase en de folliculaire fase. Tijdens de eerste helft van onze menstruatiecyclus (de folliculaire fase) zijn de oestrogeenniveaus op z'n hoogst. Dr. Aziz-Scott vertelt dat hogere oestrogeenniveaus de aanmaak van het gelukshormoon serotonine stimuleren. Tegelijkertijd wordt ook je insulinegevoeligheid verlaagd. "Je hogere oestrogeenniveau heeft ook een impact op je hormonen die verantwoordelijk zijn voor een gevoel van verzadigdheid", vervolgt dr. Aziz-Scott. "Dat betekent dat onze honger minder sterk aanwezig is, waardoor we minder snel cravings hebben." Voor de luteale fase geldt echter wat anders.