Zo weet je of je aan een zomerdepressie lijdt

Ook tijdens de lichtere en warmere maanden kampen veel mensen met depressieve gevoelens.

Lees ook

Het is algemeen bekend dat veel mensen in de winter in een dip of zelfs een seizoensgebonden depressie raken. In de zomer is er echter ook een grote groep mensen die last heeft van depressieve gevoelens. Dit is hoe je een zomerdepressie bij jezelf kunt herkennen en waar die gevoelens door kunnen worden veroorzaakt.

Zomerdepressie en zomerdip

Sombere gevoelens komen zeker niet alleen in de herfst en de winter voor. Ook in de zomer hebben veel mensen last van een seizoensgebonden depressie. Het komt weliswaar wat minder vaak voor dan in andere seizoenen, maar toch heeft één op de duizend Nederlanders er last van. De symptomen van een zomerdepressie zijn in principe hetzelfde als die van een ‘gewone’ depressie, maar het verschil is dat ze komen en gaan met het seizoen. Tijdens de zomer hebben mensen dan last van somberheid, slaaptekort, concentratieproblemen, overprikkeling en verlies van interesses.

Naast een zomerdepressie bestaat er ook nog zoiets als een zomerdip. Daar heeft ongeveer één op de driehonderd Nederlanders last van. De klachten die bij een zomerdip horen lijken op die van een zomerdepressie, maar zijn een stuk minder ernstig. Ook houdt een zomerdip meestal een aantal weken aan, terwijl een zomerdepressie een aantal maanden kan duren.

Verschillende oorzaken

Slechts nieuws voor vrouwen: onderzoek heeft aangetoond dat vooral vrouwen met seizoensgebonden depressies te maken krijgen. Waar een winterdepressie een duidelijke oorzaak heeft (tekort aan daglicht), is dat bij een zomerdepressie wat ingewikkelder. “Er wordt gedacht dat de schommeling in neurotransmitters, zoals serotonine en melatonine, de boosdoener kan zijn. Die wordt veroorzaakt door te veel zonlicht”, aldus psychologe April Aggarwal tegen Good Housekeeping. Andere mogelijke oorzaken voor een zomerdepressie zijn het veranderende leefritme van veel mensen, onzekerheid over hun lijf en de angst om leuke dingen te missen.

Langs de huisarts

Merk je dat je in de zomerperiode langer dan twee weken last hebt van de symptomen van een depressie? Dan is het een verstandig idee om langs de huisarts te gaan. Die kan je adviseren en indien nodig doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook