Duurzaam wonen: zijn zonnepanelen de investering écht waard?

Minder vlees eten, vaker de fiets nemen en minder vliegvakanties boeken: het zijn allemaal manieren waarop we bij proberen te dragen aan het milieu. Natuurlijk zouden we ook best onze woning willen verduurzamen, met zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar zijn de prijzige panelen de investering echt waard?

Wat kosten zonnepanelen?

Een andere belangrijke vraag waar we graag antwoord op geven is: wat kosten zonnepanelen? De exacte kosten kunnen uiteraard variëren. Het heeft te maken met het aantal panelen, het type, de kwaliteit en de installatiekosten. Gemiddeld zal het laten installeren van zonnepanelen tussen de €4000 en €8000 kosten. Voor een betere prijsindicatie raden we aan om een offerte op maat aan te vragen. Dan weet je tenminste zeker waar je aan toe bent.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je huishouden en het verbruik. Wanneer je enkel samenwoont met je partner of een huisgenoot, zijn 9 zonnepanelen vaak ruim voldoende. Woon je met vier personen in een huis? Dan kun je het beter uitbreiden naar 13 panelen. Houd natuurlijk ook rekening met de mogelijkheden van jouw dak. Hoeveel zonnepanelen kun je er kwijt? Soms is het handiger om de panelen op de garage of het dak van de schuur te laten plaatsen. Ook hier kun je je over laten adviseren.

Wanneer heb je de investering terugverdiend?

Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe hoger de investering. Maar daar staat ook een hogere besparing tegenover. Hierdoor kan de terugverdientijd erg variëren. Gemiddeld zal het zo’n 6 tot 10 jaar duren voordat je de investering helemaal hebt terugverdiend. Dit klinkt misschien lang. Maar als je ervan uitgaat dat kwalitatieve zonnepanelen ruim 25 jaar meegaan, heb je nog heel wat jaren plezier van de winst.

Is er subsidie voor zonnepanelen?

Helaas verstrekt de overheid geen landelijke zonnepanelen subsidie meer. Wel zijn er andere aantrekkelijke regelingen en lokale subsidies. Je kunt bijvoorbeeld de BTW terugvragen of aanspraak maken op een subsidie van jouw gemeente met betrekking tot het verduurzamen van je woning. Het is de moeite waard om je hierin te verdiepen!

Zijn zonnepanelen de investering waard?

Als je kijkt naar de besparing op de lange termijn, is het antwoord ‘ja’. Zeker als je nog wat van de aankoopprijs af kunt krijgen door een lokale subsidie of btw-teruggave.

Beeld: Vivint Solar