5 redenen waarom je moet kiezen voor een fietsvakantie deze zomer

Let's go!

Copenhagen Fashion Week - Street style

Nederlanders houden van fietsen. We gebruiken onze trouwe tweewieler meestal dagelijks om ons te verplaatsen. Er zijn zelfs meer fietsen in Nederland dan mensen. Ook langere fietstochten zijn populair, heerlijk door de Betuwe of de Achterhoek genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. Maar met de fiets kun je nog veel meer, je kunt er zelfs een hele vakantie aan wijden. Voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid: de fietsvakantie. 

Best of both worlds

Met een fietsvakantie combineer je het beste van twee werelden, namelijk fysieke uitdaging en ultieme ontspanning. Je kunt tijdens je fietsvakantie namelijk ook rustdagen inlassen en echt even vakantie vieren. Voor veel mensen is de ideale vakantie een combinatie van leuke stadjes bezoeken, luieren aan het zwembad, maar ook sportieve activiteiten ondernemen zoals een fietstocht, raften of zwemmen. Met een fietsvakantie combineer je deze dingen allemaal tot de ultieme trip. Doordat je elke dag fysiek wordt uitgedaagd, is het stiekem nog leuker om daarna een paar dagen helemaal niks te doen en bij het zwembad te liggen met een cocktail. Het is genieten en ook nog eens goed voor je gezondheid.

Gaan en staan waar je maar wilt

Ultieme vrijheid ervaar je tijdens het fietsen. Je kunt overal heen waar je maar wilt en onderweg je route aanpassen als je daar zin in hebt. Een fietsvakantie komt in vele soorten en maten. Je kunt zo vanuit je huis wegfietsen naar bestemming onbekend. Ook is het fijn om je fietsen mee te nemen op de auto en in een bepaald gebied te gaan fietsen. Op die manier ben je flexibel om tijdens je vakantie meerdere leuke plekken aan te doen. De fietsen achterop de fietsendrager en je bent weer klaar voor de volgende bestemming. Ook kun je er voor kiezen om een fietsvakantie te doen met een camper. Ook op een camper is plek voor een fietsendrager en dus neem je ze makkelijk mee. Op de plaats van bestemming heb je dan altijd een fiets bij de hand. Heel handig dat je de camper niet helemaal hoeft in te pakken om even naar de supermarkt te gaan. 

Voor ieder budget

Een fietsvakantie hoeft niet duur te zijn. Het enige dat je nodig hebt is een beetje spierkracht om jezelf te verplaatsen. Geen dure benzinekosten, met de huidige prijzen is dat helemaal fijn. Onderweg heb je niet veel nodig en vaak zijn er op campings of in hotels speciale tarieven voor fietsers en wandelaars. Eenmaal op bestemming ben je ook geen geld kwijt aan vervoer om bijvoorbeeld de stad te verkennen, je pakt gewoon lekker de fiets.

Je ziet veel van de omgeving en lokale bevolking

Eén van de redenen waarom mensen graag op vakantie gaan is het ontdekken van nieuwe plekken, waar dan ook ter wereld. In aanraking komen met de lokale bevolking en genieten van natuur die we in Nederland niet zien. Op lange fietsroutes door Europa kom je vaak langs de leukste kleine dorpjes of afgelegen plekken waar je anders nooit zou komen. Op de meeste plekken zijn mensen enorm behulpzaam en vaak ook bijzonder nieuwsgierig naar jouw avonturen op de fiets. Een fietsvakantie is een ontdekkingsreis waarbij je iedere dag weer verbaasd zult staan van al het moois dat je tegenkomt en de vriendelijke mensen die je ontmoet.

Sportieve uitdaging

Zie jij jezelf niet als een sportief persoon of ben je er juist wel toe om een nieuwe sportprestatie neer te zetten? Ook dan is een fietsvakantie de ultieme uitdaging. In Nederland zijn we natuurlijk wel gewend om te fietsen. Vele kilometers leggen we dagelijks af om naar het werk te gaan, boodschappen te doen en de kinderen naar het zwembad te brengen. Enigszins gewend zijn we het dus wel, maar tientallen tot ruim honderd kilometer per dag afleggen is natuurlijk wel een ander verhaal. Daag jezelf uit en stap op de fiets. De ene dag gaat het van een leien dakje, de andere dag zit je er totaal doorheen. Maar aan het eind van de reis kun je enorm trots zijn op jezelf en de weg die je (letterlijk en figuurlijk) hebt afgelegd. Hoewel een lange fietstocht, zeker door de bergen, behoorlijk pittig kan zijn, is een fietsvakantie voor iedereen mogelijk. Zeker met de komst van de elektrische fiets is het voor jong en oud goed te doen. 

Beeld: BrunoPress

Lifestyle
  • Featuring: Atmosphere Where: Copenhagen, Denmark When: 08 Aug 2018 Credit: Runway Manhattan/Cover Images **Editorial Use Only. Only available for publication in UK, Germany.**