Iris van Herpen over haar designs, duurzame keuzes en Paris Fashion Week

Tijdens Paris Couture Week showde Van Herpen de Magnum Vegan Dress: 's werelds eerste vegan haute couture jurk.

Lees ook

Ze ontwierp ’s werelds eerste vegan haute couture jurk en vierde deze zomer haar 15-jarig Paris Fashion Week-jubileum. Iris van Herpen is on top of her game. Marie Claire kletste bij met de couturier.

Haute couture van cacaoschillen

Van 3 tot 7 juli stond Parijs weer in het teken van Paris Couture Week. Voor deze speciale modeweek sloegen Iris van Herpen en Magnum hun handen ineen. Het resulteerde in een veganistische haute couture jurk, gemaakt van cacaoschillen die waren overgebleven bij de productie van Magnum-ijs. Het doel van de samenwerking: laten zien dat duurzaamheid en mode goed samengaan. Maar haute couture maken van cacaoschillen? Dat vroeg wel om veel voorbereiding. “We zijn begonnen met research naar bijzondere biologische en duurzame materialen”, vertelt Van Herpen aan Marie Claire over het designproces van de vegan jurk. Tijdens haar research stuitte Van Herpen op het werk van designduo Klarenbeek & Dros. “Zij werken met heel bijzondere 3D-printers en organische materialen als algen en cacaobonen. Wij zijn toen met hen gaan samenwerken om voor deze collectie samples te maken, dit was een heel leerzaam proces.”

Werken met cacaoschillen is niet iets wat je elke dag doet. Van Herpen en haar team hebben daarom veel tests uitgevoerd om erachter te komen hoe verfijnd het materiaal bleek te zijn als ze het wilden gebruiken voor hun 3D-printer. “We hadden nog nooit eerder een volledig biologisch materiaal geprint, wat maakte dat het hele sample proces voor ons nieuw was. De Magnum-jurk is een van de eerste looks waaraan we begonnen zijn voor deze collectie en de jurk was als allerlaatste klaar – pas op de dag van de show! Het heeft in totaal vijf maanden geduurd, maar daar zaten natuurlijk pauzes tussen. Doordat het sample proces zo nieuw was, is het ontwerp ook meerdere keren veranderd. We hebben in totaal vier verschillende ontwerpen gemaakt, voordat we uiteindelijk bij dit ontwerp uitkwamen.”

Je kunt er niet omheen: die vegan couturejurk is hartstikke duurzaam. En ook op persoonlijk gebied speelt duurzaamheid een grote rol in het leven van Van Herpen. “Ik ben vegetarisch opgevoed en mijn ouders waren al heel bewust met duurzaamheid bezig toen ik klein was”, vertelt de designer. “Ik heb veel van hen geleerd en ben er nu in mijn werk veel mee bezig, met name omdat mode nog zoveel verduurzaming moet doorgaan.”

Iris van Herpen
De Magnum Vegan Dress.

Inspiratie

Voor haar collectie Meta Morphism, waar de Magnum Vegan Dress deel van uitmaakt, putte Van Herpen inspiratie uit het ‘prachtige en tijdloze’ boek van Ovid, ‘Metamorphoses’. “Daarnaast heb ik inspiratie gehaald uit toekomstige scenario’s rondom de metaverse en hyperreality. Als danser ben ik al veel bezig geweest met hoe mijn lichaam kan transformeren en hoe identiteit ook veranderlijk is. Met de momenteel groeiende metaverse is creatief een heel nieuwe wereld aan het ontstaan, los van fysieke beperkingen. Dit inspireert me om op een andere manier over design na te denken en zelfs de kaders van mode te kunnen vervagen en het samen te laten smelten met architectuur, wetenschap en biologie.”

Het is ook geen geheim dat de couturier in het verleden veel inspiratie haalde uit de natuur, iets wat anno 2022 nog steeds van toepassing is. “Ik haal veel inspiratie uit de brede stranden van Nederland, ook de duinen zijn hier prachtig. Ik heb lang in Arnhem gewoond en de Veluwe en Posbank zijn plekken waar ik heel graag kom. Nu ik in Amsterdam woon, ga ik regelmatig naar Het Twiske en ook naar de duinen bij Bergen en Schoorl.”

Paris Fashion Week

De Magnum Vegan Dress werd begin juli voor het eerst op de catwalk getoond tijdens Paris Fashion Week. Aan model Cindy Bruna de eer om het publiek kennis te laten maken met deze prachtige creatie. Een bijzonder moment voor Van Herpen. Niet alleen omdat een collectie tonen altijd bijzonder is, maar ook omdat ze een jubileum vierde: haar 15-jarige Paris Fashion Week verjaardagsshow. En daar heeft de designer keihard voor moeten werken met haar team.

“Exclusief de vakantieperiode hebben we een kleine vijf maanden om een nieuwe collectie te ontwerpen en te maken”, vertelt Van Herpen over de tijd die ze heeft voor haar nieuwe designs. “Vroeger leek dat veel tijd, maar met de ingewikkelde samenwerkingen en innovatie die wij nu brengen in de collectie, is dit echt een race tegen de klok. We halen het iedere keer maar net.”

Je creaties showen tijdens Paris Fashion Week of Haute Couture Week is natuurlijk een hele eer, maar er is meer werk aan de winkel. “Naast de collectie zijn we ook heel druk met orders van klanten en andere projecten en samenwerkingen. Dit maakt dat we al heel lang geen rustige periode meer hebben gehad. Het is altijd de vijfde versnelling. We doen twee keer per jaar een show in Parijs tijdens de Haute Couture Week, maar met de complexiteit van het werk en de multidisciplinaire samenwerkingen zou het beter zijn om 1 collectie per jaar te showen, maar dat past niet binnen het systeem van de Paris Fashion Week.”

Trots en dankbaarheid

Het is hard werken om continu met nieuwe collecties te komen en om deze te showen tijdens hét mode-event, maar dat neemt niet weg dat het een prachtige eer is. “Paris Fashion Week is al eeuwenlang, en nu nog steeds, de plek waar de meest bijzondere en visionaire collecties worden getoond. Ik ben heel dankbaar dat ik deel uitmaak van deze prachtige geschiedenis en dat ik mijn toekomstvisie voor Haute Couture kan vormen en delen met de wereld.”

Het harde werk van Van Herpen blijft niet onopgemerkt. “Het grootste succes is dat we officieel onderdeel zijn van de Federation de la Haute Couture. We zijn dus een erkend Couturehuis vanuit Parijs. Er zijn wereldwijd veel merken die zichzelf Couture noemen, maar er is maar een heel klein aantal huizen die echt benoemd zijn Couture te maken. We zijn sinds 2011 officieel onderdeel van een heel exclusief aantal Couture huizen als Chanel, Dior, Givenchy en Valentino en daarmee is de hoogst mogelijke kwaliteit van ons atelier erkend.”

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook