Waarom het nog broodnodig is om gelijkheid te vieren met Pride Amsterdam

KPN haalt tijdens Pride Amsterdam drie dj’s uit LGBTQIA+-onvriendelijke landen en laat ze optreden tijdens de Canal Parade!

Gay Pride canal parade Amsterdam
Van 30 juli tot en met 7 augustus vieren we met Pride Amsterdam dat iedereen kan zijn wie die is en dat iedereen mag houden van wie die wil houden. Maar helaas zijn er ook nog veel landen waar queers diezelfde vrijheid nog niet hebben, laat staan dat ze het kunnen vieren.

Niet openlijk queer kunnen zijn

Er zijn nog veel landen ter wereld waar mensen uit de LGBTQIA+-community zichzelf niet kunnen en mogen zijn. Om artiesten uit die landen toch een podium te bieden om queerness te vieren, haalt KPN dj's uit deze LGBTQIA+-onvriendelijke landen naar Nederland. 'Want', zo redeneert het telecommunicatienetwerk, 'nothing can mute pride'. De queer dj's Avtomat, ICHE en Shamsa komen uit Jordanië, Kenia en Polen – landen waar LGBTQIA+’ers worden gediscrimineerd, onderdrukt of zelfs vervolgd. Dankzij KPN kunnen zij optreden tijdens Pride Amsterdam. 
Een week na de start van Pride Amsterdam vindt de wereldberoemde Canal Parade plaats en aan de drie dj's de eer om hun talenten tijdens dit event te delen met feestvierend Amsterdam. Ook mensen uit LGBTQIA+-onvriendelijke landen kunnen dan live van de optredens genieten, want ze worden gestreamd op de website van KPN en op het muziekplatform DJ Mag.

Canal Pride

Niet alleen de dj's zullen queerness vieren, ook KPN vindt het belangrijk om dit te doen. Tijdens de Canal Parade varen tientallen feestelijk uitgedoste boten door de grachten van Amsterdam om de vrijheid en liefde te vieren, zo ook de boot van KPN. Met hun Loud & Proud-thema wil het bedrijf uitdragen dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en dat Pride zich nooit de mond laat snoeren. Om die reden heeft KPN de handen dan ook ineengeslagen met DJ Mag, een platform voor elektronische muziek. Want de optredens van dj ICHE (Kenia), dj Avtomat (Polen) en dj Shamsa (Jordanië) op hun boot, die moet de hele wereld gewoon kunnen zien! DJ Mag maakt dit mogelijk en zal de optredens live streamen.

DJ ICHE over Pride

We noemden net al dat dj ICHE een van de drie dj's is die door KPN naar Nederland wordt gehaald, iets wat de non-binaire dj een prachtige kans vindt. "Ik voelde me vereerd toen ik door DJ Mag werd uitgenodigd om tijdens Amsterdam Pride op te treden", vertelt ICHE. "Het voelt heel speciaal om opgemerkt te worden door andere continenten, en het voelt speciaal om de geluiden die we thuis creëren en waar we thuis van genieten, te kunnen delen met een heel ander publiek in het buitenland."

Het moge duidelijk zijn, ICHE heeft er zin in. Toch is optreden niet hetgeen waar hen het meest enthousiast over is. "Ik kijk het meest uit naar interactie met verschillende queer mensen van over de hele wereld. Ik heb er zin in om mijn muziek met hen te delen en om mee te kunnen doen aan de gemeenschappelijke queer joy."

Niet queer kunnen zijn in Kenia

In Kenia kunnen LGBTQIA+'ers zichzelf helaas niet zijn, iets waar ICHE veel moeite mee heeft. "Ik ga er niet over liegen, het is heel moeilijk en isolerend", deelt hen openhartig. "Ik probeer me vast te houden aan de gelukkige dingen die wel bestaan, aan mijn creativiteit en aan mijn self-love. Ik zorg goed voor mezelf en probeer een leven te leiden dat door mij wordt geregisseerd (voor zover ik dit ook daadwerkelijk kan bereiken). Dit geeft me een gevoel van veiligheid in mezelf."

Kenia heeft helaas nog een lange weg te gaan in het accepteren van LGBTQIA+-mensen. "We ontvangen wel support van allies in onze inner circles, maar ik kan niet zeggen dat we publieke steun op nationaal niveau krijgen van bondgenoten", vertelt ICHE. "De Keniaanse homogemeenschap bestaat om veiligheidsredenen voornamelijk in de downlow en daarom denk ik dat we die steun ook niet verwachten. De support die we onszelf geven, is wat ons staande houdt."

Het moge dus duidelijk zijn dat het nog broodnodig is dat we Pride vieren en dat we strijden voor gelijke rechten voor iedereen. Iets waar KPN zich hard voor maakt, niet alleen tijdens Pride.

KPN heeft diversiteit en inclusie hoog in het vaandel

KPN heeft het welzijn van diens medewerkers hoog zitten. Om die reden voert het telecommunicatiebedrijf dan ook een actief beleid op het gebied van diversiteit en inclusie. Alle medewerkers moeten zich er immers veilig voelen. Het KPN Pride team makes sure of that. Niet alleen tijdens Pride Amsterdam maken ze zich hier hard voor, maar het gehele jaar door. Niet zo gek dus dat het bedrijf vorig jaar de Winq Workplace Award won. Een prijs bedoeld voor bedrijven die zich actief inzetten voor een veilige werksfeer voor iedereen. 

Beeld: