Shampoo kopen? Let op je haartype!

Zo zit het dus.

Loewe - Paris Streetstyle Fall Winter 2020

Iedereen weet dat er verschillende haartypen zijn, maar alsnog houdt niet iedereen hier rekening mee wanneer ze shampoo kopen. Niet verstandig, want zo verzorg je je haar niet goed genoeg! Om de juiste shampoo te kopen, moet je dus op je haartype letten, waarover je hieronder meer leest.

Kort haar

Het is vaak niet heel lastig om kort haar te verzorgen, al is dit alsnog belangrijk. Het is bijvoorbeeld een aanrader om een conditioner toe te passen nadat je je shampoo hebt gebruikt. Breng dit desondanks niet aan op je hoofdhuid! Eventueel kun je ook de conditioner overslaan, al moet je dan wel een milde shampoo met verzorgende ingrediënten gebruiken. Eventueel kun je ook kiezen voor een shampoo met een goede olie, zoals arganolie. Een shampoo met sulfaten kan bovendien geen kwaad!

Lang haar

Naast kort haar heb je ook lang haar natuurlijk. Je hebt dan absoluut een goede shampoo nodig zodat je voor een lange tijd van je kapsel kunt genieten. Hiervoor zijn genoeg mineralen en vitamines nodig, hierdoor groeit er namelijk een sterkere en gezondere haar uit het haarzakje. Hiervoor zijn biotine en vitamine B(8) nodig. Ook UV-filters zijn handig zodat je je lange haar tegen de zon kunt beschermen. Zorg er bovendien voor dat er in je shampoo MSM, oftewel Methylsulfonylmethaan zit. Hierdoor kan keratine aangemaakt worden, wat noodzakelijk is voor een goede conditie van je lange haar.

Beschadigd haar

Helaas hebben we allemaal wel eens last van beschadigd haar gehad, wat zich op meerdere manieren kan uiten. Hierbij kun je denken aan stroef of dof haar, maar ook afgebroken haren en gespleten haarpunten hebben hier mogelijk een rol in. Om je beschadigde haren te herstellen, heb je een shampoo nodig vol vitamines, mineralen en vetzuren. Siliconen, sulfaten en parabenen moeten juist vermeden worden, in tegenstelling tot voedende oliën als kokos-, amandel-, olijf- en arganolie. Bovendien herstellen panthenol, glycerol, zijdeproteïnen en Aloë Vera beschadigd haar.

Droog haar

Naast beschadigd haar kan je haar ook droog zijn, wat diverse uitzaken hebben. De zon kan het bijvoorbeeld uit laten drogen, al kan het ook te weinig voeding hebben gehad. Om droog haar te herstellen, doe je er goed aan om een shampoo te kopen waar geen siliconen, parabenen en alcohol in zit. Vitamines in de formule zijn juist wel weer goed, terwijl ook hydraterende ingrediënten als avocado olie, arganolie en macadamia-olie belangrijk zijn in shampoo voor droog haar.

Beeld: Brunopress