Tijd voor een roadtrip? Zo overleef je zwarte zaterdag

Dit is hoe je van filerijden een pretje maakt.

Met de zomervakantie in full swing trekken we er massaal op uit. Even lekker elders cultuur proeven, de omgeving ontdekken en vooral lekker tot rust komen: wij zeggen geen nee tegen een holiday. Maar die rit ernaartoe is niet altijd even makkelijk om te doorstaan. Helemaal met de verwachte drukte op de wegen tijdens de zogenaamde ‘zwarte zaterdag’ kun je maar beter goed voorbereid op weg gaan.

Voor vertrek

Er zijn een paar stappen die je al kunt nemen voordat je op weg gaat. Maak bijvoorbeeld gebruik van spiegelfolie om de zon uit de auto te weren. Let echter wel op dat dit folie niet te donker is, want dat is niet toegestaan.

Ook raadt de ANWB aan om de auto voor vertrek te laten doorwaaien. Zet hiervoor alle deuren eens goed tegen elkaar open. Zo sta je niet bij vertrek al 0-1 achter op de hitte.

Een ander goed idee is om je reis zo te plannen dat je buiten de felste zonuren rijdt. Vertrek dus extra vroeg of rijd ’s avonds een poosje langer door. Kun je in de middag lekker een siësta houden in de schaduw.

Checklist

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je een speciale tas inpakt om de hitte te overleven. We zetten de essentials op een rijtje:

  • Een koeltas met genoeg flesjes water. Vries de flesjes eventueel in, zodat je ze in je nek kunt leggen ter verkoeling.
  • Natte washandjes. Deze kun je over de ventilatieroosters leggen om de lucht te koelen.
  • Een flinke paraplu. Handig tegen de regen, en een lifesaver als je met pech in de volle zon staat.
  • Een up-to-date papieren routekaart. Geen internet of batterij nodig: zo’n papieren kaart werkt altijd.

Te koel

Wanneer je auto een goede airco heeft, kan het erg verleidelijk zijn om deze op volle sterkte aan te zetten. Dat kun je echter beter niet doen. Stel de airconditioning in op maximaal 6 graden onder de buitentemperatuur. Anders kan het temperatuurverschil leiden tot verkoudheidsklachten en bijvoorbeeld hoofd- en keelpijn. En dat zou toch een flinke domper zijn op je vakantie.

Het enige wat nu nog mist? Een goede playlist met je favoriete hits om de reis vrolijk door te komen. Zo overleef je die tocht wel!

Bron: Tips & Weetjes, Autoblog, NOS | Beeld: iStock

Laatste nieuws