Wat de reden ook is: je baan kwijtraken is nooit een pretje. Welke impact heeft dat eigenlijk op je relatie en hoe kun je die klap samen verwerken? Relatieadviseur Holly Roberts en psycholoog Nova Cobban delen een aantal tips met Stylist.
Onzeker en ontmoedigd
Schrijfster Faima Bakar weet als geen ander hoe het is om in deze situatie te zitten, omdat het haarzelf net is overkomen. "Je baan verliezen kan voelen alsof het kleed onder je voeten wordt weggetrokken. Je kunt er onzeker van worden en ontmoedigd raken. Het zorgt voor een verandering in je gedrag, wat impact kan hebben op je relatie. We leven in een wereld waar ons werk voor een groot deel bepaalt wie we zijn. Je baan verliezen kan dan voelen alsof je zelf ook wordt weggeveegd. Het kan relaties maken of breken."
Je werk als identiteit
Roberts beaamt dat ons werk veel impact heeft. "Het werk dat we doen, geeft ons een doel en zorgt ervoor dat er geld in het laatje komt. Je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde kunnen een klap krijgen, je kunt je zorgen gaan maken over geld en het kan allemaal overweldigend worden. Het is logisch dat je dan naar je partner toe trekt voor steun, maar dat is soms onmogelijk omdat hij/zij zich niet bewust is van wat je allemaal meemaakt."
Het kan dus al snel gebeuren dat je partner je niet volledig begrijpt. Volgens Roberts is het extra belangrijk om met je partner te blijven communiceren als je je baan bent kwijtgeraakt. "We moeten ze helpen te begrijpen hoe ze ons het beste kunnen helpen. Waarschijnlijk heeft je partner veel goede ideeën om de situatie te kunnen fixen, maar zit je daar niet per se op te wachten. Het is belangrijk dat je dat goed kunt aangeven en dat je over kunt brengen waar je zelf het meeste behoefte aan hebt."
Praten over financiën
Volgens Cobban is het daarnaast van belang om continu met je partner over financiën te blijven praten. "Probeer het gesprek open in te gaan op een moment dat er tijd voor is. Open en eerlijke communicatie over geld is vaak lastig en kan voor een ongemakkelijk gevoel zorgen, omdat er soms een veranderde dynamiek in je relatie voor nodig is. Het kan gebeuren dat je partner je geld aan wil bieden. Zorg ervoor dat je daar duidelijk met hem/haar over communiceert en schuw je angstgevoelens niet. De nadruk moet liggen op communicatie, niet op het gebruiken van geld als wapen om gevoelens of gedachten mee te tonen."
Als je samenwoont met je partner, kan dat voor extra druk zorgen. "Probeer het probleem samen te tackelen", aldus Roberts. "Als je er als team mee aan de slag gaat, werk je samen om elkaar te steunen - het is niet de bedoeling dat je je geïsoleerd voelt of het idee hebt dat je de last alleen draagt." Cobban vult aan: "Kijk goed naar wat jullie allemaal willen in de toekomst. Hoe gaat de financiële verdeling eruitzien?" Door alles zo goed mogelijk met elkaar te bespreken, is voor beide partijen duidelijk wat het financiële toekomstplaatje is. Dat scheelt een hoop stress en angst.
Bron: Stylist | Beeld: iStock