Dit is hoelang het duurt tot het skincare-ingrediënt collageen werkt

Geduld is een schone zaak, en dat gaat ook op voor je skincare-routine.

Woman moisturizing face in the bathroom

Is it just us, of heeft het iets opwindends wanneer je een nieuw product toevoegt aan je skincare-routine? Tig huidverzorgingsproducten zijn tegenwoordig voorzien van collageen, een ingrediënt dat voor een glowy huid kan zorgen. Maar hoelang duurt het precies tot je resultaat kunt verwachten?

Wat is collageen?

Nu zijn we geen biochemici, maar een kleine toelichting over het ingrediënt kunnen we wel geven. Dus, over collageen: het is bewezen dat collageenpeptiden de natuurlijke productie van collageen en andere moleculen waaruit de huid bestaat, helpen bevorderen. Dit helpt met de hydratatie van de huid en zorgt voor een jeugdiger gelaat.

Werkingstijd

Collageen klinkt als een wonderlijk ingrediënt en in theorie is dat het ook. Maar de huid is complex en ieders huid reageert anders. Dus wanneer kun je resultaten verwachten als je het ingrediënt opneemt in je skincare-routine? Nou, daar moet je wel even geduld voor hebben. Zo'n twaalf weken.

Uit onderzoek uitgevoerd in 2019 bleek dat deelnemers die collageensupplementen namen, na drie maanden een verbeterede huidelasticiteit en hydratatie ervoeren. Een ander onderzoek uit 2021 sloot zich daarbij aan. Uit dat onderzoek, gepubliceerd in International Journal of Dermatology, bleek dat de participanten na 90 dagen opmerkten dat hun huid zichtbare verbeteringen toonde. Al betekent het heus niet dat je niet eerder beginnende resultaten ziet.

Eerdere resultaten

Uit een ander onderzoek uit 2018 bleek dat participanten de effecten van collageen na zes weken begonnen te merken. Al gaven ze wel allemaal aan dat de resultaten veel zichtbaarder waren na twaalf weken. O, en dan was er ook nog een study die stelde dat de elasticiteit van je huid begint te verbeteren na vier weken.

Oftewel: na twaalf weken kun je vaststellen of collageen een ingrediënt is dat een positieve werking op jouw huid heeft. Schrijf een skincare-product dus niet te snel af als je 'm nog niet zo lang gebruikt.

Bron: Mind Body Green | Beeld: iStock

Beauty
  • Woman moisturizing face in the bathroom