Do's en don'ts: wat je kunt doen om je tanden mooi en gezond te houden

Up your smile game.

Oké, je tandgezondheid is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar het is wél belangrijk. Niet alleen om gaatjes en andere tandproblemen te voorkomen, maar ook om met een stralende glimlach voor de dag te komen. Daarom delen we vandaag enkele do's en don'ts voor gezonde, en dus ook mooie, tanden.

Do: Trouw twee keer per dag je tandenpoetsen

Not to state the obvious, en waarschijnlijk doe je het ook al trouw: maar poets je tanden echt twee keer per dag. De bacteriën in je mond produceren de hele dag door zuur, met name wanneer je eet. Een laagje tandplak komt dan op je tanden terecht en het is belangrijk dat je dat twee keer per dag verwijdert. Doe je dat niet? Dan kunnen de zure bacteriën in je glazuur terechtkomen en gaatjes veroorzaken. Bacteriën in je mond hebben 24 uur nodig om zich te ontwikkelen en daarom is het zo belangrijk om twee keer per dag te poetsen, zodat die bacteriën geen schijn van kans hebben.

Don't: bruiswater drinken

We weten dat het slecht voor je tanden is om cola en koffie te drinken, maar blijkbaar is bruiswater ook niet goed voor je tanden. Aan Body and Soul legt tandarts Mikaela Chinotti uit hoe het zit: "Bruiswater wordt gemaakt door kooldioxidegas op te lossen in water. Hierdoor ontstaat een zuur dat bekend staat als koolzuur. Het koolzuur zorgt ervoor dat de pH-waarden van bruiswater lager is dan gewoon water.” En van dranken met een lage pH-waarde weten we dat het schade aan de tanden kan veroorzaken. Al wil de tandarts er wel aan toevoegen dat andere frisdranken nog altijd een stuk slechter zijn dan bruiswater.

Do: Je tanden vóór het ontbijt poetsen

Het lijkt logisch om je tanden na het ontbijt te poetsen – weg met alle etensresten – maar dat blijkt dus helemaal niet goed voor je pearly whites. Als je je tandenpoetst na het eten, geef je je tanden niet de tijd om het glazuur te herstellen. Dit raakt namelijk beschadigd door alles wat je eet. Als jij daar vervolgens met een borstel overheen wrijft, beschadig je het glazuur alleen maar meer. Het advies van de tandarts is dan ook om vóór het ontbijt je tanden te poetsen.

Don't: Je tanden onder de douche poetsen

Het klinkt zo lekker time efficient: je tanden onder de douche poetsen. Toch is het best een no go. Tenminste, als je je tandenborstel daar bewaart. In de douchecabine blijft het namelijk vaak behoorlijk vochtig. Je hebt vast weleens last gehad van schimmelplekjes in de voegen. Dan moet je je nu bedenken dat je je tandenborstel daar dus tussen legt. De borstel krijgt zo tussen het gebruik door niet goed de kans om te drogen, en daarmee geef je schimmels vrij spel. Je tanden poesten onder de douche kan dus best, maar zorg dat je je tandenborstel op een droge plek bewaart.

Do: onzekerheden aanpakken

Bovenstaande tips helpen om je tanden gezond te houden en daarmee hun uitstraling te behouden. Toch kan het best dat je alsnog onzeker bent over je tanden – en daarin ben je niet alleen: uit onderzoek blijkt dat bijna drie kwart van de Nederlanders iets aan hun gebit zou willen veranderen. Ben jij daar een van? Dan zou je je kunnen verdiepen in de mogelijkheden van tegenwoordig. Scheve tanden kun je anno 2022 bijvoorbeeld ook in de rij zetten met behulp van andere tools dan slotjes op je tanden. DR SMILE denkt graag met je mee over een behandelplan. In een van de aangesloten partnerpraktijken kan een behandelplan worden opgesteld. Met een simulatie laten de specialisten je bovendien zien welke resultaten je kunt verwachten. En die resultaten duren niet eeuwen: zo wordt 80 procent van hun klanten een behandeling van 4 tot 9 maanden geadviseerd. Binnen een jaar kun je dus vaak al profiteren van mooie tanden, ideaal!

Beeld: Gabriel Silvério