Moet je jouw lokken wel of niet twee keer met shampoo reinigen tijdens een wasbeurt?

Een haarmythe of een geniale wasmethode?

Jaren lazen we over het dubbel wassen van je haar en over de zogenaamde voordelen ervan. Maar heeft die rinse and repeat-shampoomethode eigenlijk zoveel zin als er geclaimd wordt?

Twee keer wassen

Of je haar nu lang en fijn, krullend en kort of iets daartussen in is: je haren wassen is een taakje waar niemand ooit écht zin in heeft. Dus wanneer haarwasdag is aangebroken, reinigen we onze lokken het liefst zo efficiënt mogelijk. Opdat het weer een paar dagen vooruit kan.

Jarenlang dachten we dat de dubbele shampoo methode key was voor frisse lokken. Je zeepte je haren dan in met shampoo, liet het intrekken, spoelde het grondig uit en herhaalde dit hele proces nog een keer. Het zou ervoor zorgen dat je haar en hoofdhuid squeaky clean zijn, waardoor je dos minder snel vet zou worden.

En dat klinkt heel aannemelijk, maar celebrity hairstylist Jason Collier legt uit dat die double shampoo echt niet altijd nodig is.

Wel of niet nodig

“Soms moet je je haar eerst een keer wassen om het te reinigen en dan nog een keer voor hydratatie en eiwitten”, bevestigt Collier aan Who What Wear. “Maar”, vervolgt hij, “het is niet nodig als je je haar al om de paar dagen wast.”

Was je je haar minder vaak dan een keer per week? Dán kan het goed uitpakken om je haar twee keer met shampoo te wassen – dit verwijdert dan inderdaad vuil en voorziet je haar van de nodige verzorging. Als je je haar daarentegen vaker wast, kan twee keer wassen soms meer kwaad dan goed doen. Zo kan het overwassen ervoor zorgen dat je je haar uitdroogt. “Meestal is het voldoende om je haar een keer met shampoo te wassen. Als je haar gezond is, was het dan twee keer per week om het grondig schoon te maken.”

En was je je lokken vaker dan twee keer per week? Dan raadt de haarstylist aan om een milde shampoo te gebruiken, om uitdroging van je haren te voorkomen. Got it! 

Bron: Who What Wear | Beeld: iStock

Laatste nieuws