Even helemaal stoppen met vet eten of met suiker: daar knapt je huid vaak wel van op. Stoppen met al je skincare-producten? Dat klinkt echter wat twijfelachtiger. Toch zweren sommigen erbij. Maar heeft dat zogenoemde skin fasting nu echt zin?
Wat is het?
Huidverzorging bestaat voor sommige mensen uit veel meer dan een crèmepje in de ochtend en een serumpje in de avond. En juist omdat we tegenwoordig tig producten gebruiken voor onze huid, wint skin fasting aan populariteit. "Skin fasting is een pauze nemen van al je huidige huidverzorgingsproducten om je huid tijd te geven om te ademen, te rusten en te resetten", vertelt dermatoloog Dr. Lindsey Zubritsky aan Byrdie. "In theorie geef je je huid zo de gelegenheid om op natuurlijke wijze te functioneren, zoals het bedoeld is, zonder de hulp van huidverzorgingsproducten."
Hoe geef je het vorm?
Er zijn verschillende manieren hoe je skin fasting voor jezelf kunt vormgeven. Maar, er is een belangrijke, gouden regel: gebruik áltijd een SPF. "Als je ook zonnebrand wilt elimineren, moet je ook blootstelling aan de zon elimineren", vertelt dermatoloog Natalie Aguilar.
Verder kun je zelf bepalen in hoeverre je bepaalde producten niet meer wilt gebruiken en in welk tempo je dat wilt doen. Sommigen stoppen langzaam met bepaalde producten, anderen gaan cold turkey. "Je laat de natuurlijke talg van je huid het werk doen", aldus Zubritsky.
Sommige mensen stoppen met alle producten, maar Aguilar zegt dat het wijs is om bepaalde producten wel te blijven gebruiken. "Ik raad aan om de basics te blijven gebruiken, zoals een cleanser, een moisturizer en een SPF. Elimineer alle andere producten in één keer." Zubritski kan zich daar wel in vinden. Het kan namelijk ook slecht voor je huid zijn om alle producten te elimineren. "Als je je huid niet schoonmaakt met een cleanser, kan build-up ervoor zorgen dat je meer puistjes krijgt." Je zou ook de basics als een cleanser en moisturizer achterwege kunnen laten, maar dat is helemaal aan jou.
Helpt het?
Voor mensen met een gevoelige huid kan het zeker helpen om huidverzorgingsproducten een tijdje links te laten liggen. "Het geeft de huid tijd om te rusten, want actieve ingrediënten kunnen dan niet voor ontstekingen zorgen", vertelt schoonheidsspecialist Karen Fernandez. Wel voegt ze eraan toe dat het voor de een beter werkt dan voor de ander. Het kan bijvoorbeeld een positief resultaat hebben voor mensen met een droge huid, het werkt vaak iets minder goed voor mensen met een vette huid en als je huid gevoelig is voor acne kun je het beter niet doen.
Ook mensen met een huidziekte kunnen zich er volgens Aguilar beter niet aan wagen. "Ik raad het niet aan voor mensen met huidziekten als eczeem, acne, rosacea of andere aandoeningen waarvoor je producten moet gebruiken." Wil je het toch proberen? Dan is het wijs om hier eerst met je dermatoloog over te praten.
Daarnaast stelt Zubritsky dat het geschikt is voor 'iedereen die het idee heeft dat hun huid een reboot nodig heeft'. "Je kunt dan ontdekken wat je huid nodig heeft, of waar je huid te veel van kreeg. Het is ook een goede manier om te testen of de producten die jij nu gebruikt wel een effect hebben."
Maar, and we can't stress this enough: sla nooit je SPF over. "Over deze stap valt niet te onderhandelen", aldus Zubritsky.
Bron: Byrdie | Beeld: iStock