Ruzie met je partner? Deze 4 methoden helpen om er samen uit te komen

Zo haal je de angel uit de situatie.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar als je tóch een keer in een verhitte discussie belandt met je significant other: wat dan? Hoe kun je na een ruzie het beste zorgen dat jij en je partner weer door één deur kunnen? Relatietherapeut Tammy Nelson geeft vier tips.

1. Loop niet weg

Heb jij te maken met dichtslaande deuren, of beëindig je zelf het liefste een laaiende ruzie door weg te lopen? Hierdoor laat je de woede meestal alleen maar langer branden. Houd jezelf (of de ander) liever tegen en blijf praten. Als het echt niet lukt om de ruzie op dit moment uit te praten, kun je het best een momentje voor jezelf pakken. Doe dit echter niet door van je partner weg te lopen, maar geef duidelijk aan dat je even af moet koelen en later weer verder praat.

2. Communiceer dat je even tijd nodig hebt

Als de gemoederen te hoog zijn opgelopen om in de buurt van je partner te blijven, laat dan aan je partner weten dat je tijd voor jezelf nodig hebt. “Soms is het beter om een korte time-out te nemen, een rondje te lopen, diep adem te halen, tot 10 te tellen en af te koelen,” adviseert Nelson aan Well + Good. Het is echter van groot belang om je partner uit te leggen dat je even af gaat koelen en dat je niet wegloopt van de situatie, maar er later op terugkomt om het uit te praten.

3. Blijf bij de huidige ruzie

Haal onder geen beding oude koeien uit de sloot, luidt het advies van Nelson. Door oude ruzies en discussies weer op te rakelen, doe je meestal meer kwaad dan goed. Jullie richten je niet meer op een oplossing voor het huidige probleem, maar maken het alleen maar erger door er oud zeer bij te mengen. Blijf dus focussen op het punt waarmee de ruzie ontstond om de discussie sneller uit te praten.

4. Perspectief

Probeer de ruzie met je geliefde eens in een ander perspectief te plaatsen. Op een verhit moment kun je snel dingen zeggen waar je later spijt van krijgt, omdat je soms even kwijt bent wat je eigenlijk voor elkaar voelt. Probeer in gedachten te houden dat je ruziet met iemand die van je houdt, en wees dankbaar voor zijn of haar gezondheid en het feit dat jullie de gelegenheid hebben om met elkaar te praten. Door je relatie breder te bekijken, kun je je al snel minder boos of ongeliefd voelen. Dit perspectief helpt jullie beiden te zien dat ruzies soms maar om een klein dingetje gaan en dat jullie band sterker is dan dat.

Bron: Well + Good, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws