Dit is waarom je gerust weer contact kunt opnemen met oude vrienden

'Ze waarderen het meer dan je denkt.'

We hebben allemaal weleens een moment waarop we denken aan een vergane vriendschap. Het liefst zouden we weer contact zoeken met die persoon, maar wat nou als dat heel ongemakkelijk wordt? Of als ze er totaal niet op zitten te wachten? Geen nood: een nieuw onderzoek heeft laten zien dat je gerust contact met oude vrienden kunt opnemen.

Positive surprise

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology, heeft laten zien dat mensen vaak onderschatten hoezeer hun oude vrienden en kennissen het waarderen als er contact met hen wordt opgenomen. “Ze waarderen het in de meeste gevallen meer dan je denkt”, aldus Peggy Liu, hoofd van het onderzoeksteam en associate professor in business administration.

Uiteindelijk bleek dat mensen het juist extra speciaal vonden als er uit het niets contact met hen werd opgenomen. “Je krijgt dan een gevoel van positive surprise“, aldus Liu. “Dat zorgt voor extra waardering.”

Niet focussen op afwijzing

Het kan dus helemaal geen kwaad om die oude vriend(in) weer eens een berichtje te sturen, maar hoe kom je over de angst voor afwijzing heen? Volgens socioloog Anna Akbari is het vooral belangrijk om niet op de mogelijkheid van afwijzing te focussen. Je kunt het namelijk niet voorkomen, dus is het een beter idee om er vrede mee te sluiten en naar het positieve aspect te kijken.

Echte connectie

Iets wat Akbari ook afraadt, is om te veel op social media te leunen voor contact. Het is namelijk niet de meest natuurlijke manier van communiceren en het kan vaak leiden tot gesprekken zonder diepgang. Zij stelt daarom voor om iemand gewoon meteen te bellen.”Als je iemand belt, heb je meteen een dialoog. Jij antwoordt direct, diegene antwoordt direct. Er is geen vertraging, je hebt geen tijd om uitgebreid over je respons na te denken.” Doordat je het gesprek niet uit kunt smeren over een veel langere tijd, zorgt dat voor een oprechtere connectie.

In het ergste geval

Het ergste wat er volgens Akbari kan gebeuren, is dat de ander helemaal niet reageert op je verzoek om contact. “Daarmee krijg je dan een beeld van hoe diegene jou ziet. Het zorgt voor ruimte om je aandacht te verplaatsen naar iemand die wel reageert en je poging waardeert.” Het advies is dus: bel diegene van vroeger aan wie je geregeld denkt eens op en probeer het contact te herstellen. Wie niet waagt, die niet wint!

Bron: Egypt Independent | Beeld: iStock

Laatste nieuws