Waarom geuren en herinneringen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn

We linken bepaalde geuren allemaal aan specifieke herinneringen.

Bij de geur van die ene soep denk je meteen aan winterse middagen bij je oma thuis, en de geur van gras brengt een herinnering aan het hockeyveld naar boven. Geuren en herinneringen zijn bij iedereen met elkaar verbonden. Wat is eigenlijk het systeem daarachter?

Hippocampus en amygdala

De koppeling tussen geuren en herinneringen heeft te maken met de manier waarop je brein herinneringen aanmaakt. Dat proces vindt plaats in de hippocampus, het gedeelte van het brein waar zintuigelijke informatie in herinneringen wordt omgezet. Er is nog een hersenonderdeel waar dat gebeurt, de amygdala, maar daar worden de herinneringen gelinkt aan een emotie. De hippocampus en de amygdala zijn ook weer met elkaar verbonden. Daarnaast hebben ze veel verbindingen met andere delen van het brein. Er vindt een wisselwerking plaats, die ervoor zorgt dat bepaalde geuren je aan specifieke herinneringen doen denken.

Positieve, maar ook negatieve associaties

Dat juist geur een hele sterke reactie veroorzaakt in je brein, heeft een reden. Geuren worden direct waargenomen door het gebied waar emoties worden ontwikkeld en komen daar niet via een omweg terecht. Het komt in veel gevallen ook erg handig van pas, bijvoorbeeld bij een brandgeur. Ruik je die, dan weet je dat je meteen bij die plek weg moet.

Uit een Nederlandse studie van vorig jaar blijkt dat geuren niet alleen levendige herinneringen oproepen, maar er ook voor kunnen zorgen dat je teruggaat naar een vervelende plek. Bepaalde geuren kunnen je namelijk doen denken aan iets dat al heel lang geleden gebeurd is en dat je nog niet goed hebt verwerkt.

Altijd een link

Hoe ouder we worden, hoe minder goed onze zintuigen functioneren. Ook je geur gaat er door de jaren heen op achteruit. Dat wil echter niet zeggen dat je dan minder herinneringen kunt opwekken via je neus. Je kunt je reukvermogen namelijk trainen, waardoor de link tussen geuren en herinneringen altijd zal blijven bestaan. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat geur bij Alzheimerpatiënten bepaalde herinneringen kan ’terughalen’. We zullen dus altijd de nostalgische gevoelens blijven behouden bij bepaalde geuren.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Joanes Andueza

Laatste nieuws