Dit jaarsalaris maakt blijkbaar het ‘gelukkigst’

Al moeten we er wel een kanttekening bij plaatsen.

Lees ook

Nu weten we dat geld niet gelukkig maakt, maar ten tijde van hoge inflatie maakt geld het leven wel wat makkelijker. Toch waren onderzoekers benieuwd welk salaris dan voor het meest gelukkige gevoel zorgde.

Een hoger salaris = niet meer geluk

Ons algehele geluk neemt niet toe wanneer we meer geld hebben, maar we voelen ons wel blij als ons salaris omhooggaat. Onderzoekers van Princeton waren daarom benieuwd van welk salaris mensen het ‘gelukkigst’ worden, en of het blije gevoel blijft toenemen naarmate ons salaris stijgt. Een antwoord op die vraag is natuurlijk complex, maar de onderzoekers deden hun best.

Aan het onderzoek deden zo’n 450.000 mensen mee. Correctie: 450.000 Amerikanen. In Amerika liggen de lonen natuurlijk anders, maar daar zo meer over. De onderzoekers kwamen er aan de hand van de verzamelde gegevens achter dat meer inkomen niet per se gelukkig maakt (surprise, surprise). Wel nam het welzijn volgens de onderzoekers toe naarmate het salaris van de Amerikanen toenam, maar dit ging wel tot een zekere hoogte, namelijk tot een grens van 75.000 dollar per jaar.

Een jaarsalaris van 75.000 dollar komt neer op een maandsalaris van 6.250 dollar. Een hoger bedrag zorgt niet voor een gelukkiger gevoel. Waarom? Dat blijft speculeren. De onderzoekers denken dat dit misschien komt, omdat de participanten hun welzijn niet kunnen verbeteren met nog meer geld. De onderzoekers verwijzen hierbij naar de psychologische studie Money Giveth, Money Taketh Away: The Dual Effect of Wealth on Happiness. Dit onderzoek wees uit dat een hoger inkomen een negatief effect kan hebben op het vermogen om van kleine dingen te genieten.

In Nederland

We zeiden net al dat je Amerika eigenlijk niet helemaal kunt vergelijken met Nederland. Zo klinkt 75.000 als superveel geld en zullen mensen in Nederland dit salaris niet snel verdienen. In Amerika ligt het modale inkomen echter op 63.000 dollar (61.484 euro) en ligt het mediane inkomen op 67.521 dollar (65.895 euro). In Nederland ligt het modale inkomen een stuk lager. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een modaal bruto jaarinkomen in Nederland 38.000 euro bedraagt. Helemaal representatief is het onderzoek daarom niet voor ons.

Bovendien is het altijd goed om te herinneren dat je de mooiste zaken in het leven niet kunt kopen: denk aan warme familiebanden, fantastische vrienden en een lieve partner.

Bron: Metronieuws, Sage Journals | iStock

Laatste nieuws

Zie ook