We bevinden ons middenin een hittegolf. Hoewel er mensen zijn die de hoge temperaturen erg prettig vinden, is er ook een grote groep die het gevoel heeft dat ze focus erdoor kwijtraken. Dat gevoel is er niet voor niets. Meerdere onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat zowel studenten als werkende mensen minder goed presteren naarmate de temperatuur stijgt.
Geen signalen
Dr. Elisabeth Philipps is klinisch neurowetenschapper en werkzaam bij FourFive. Aan Metro UK legt ze uit wat er in ons brein gebeurt als het buiten erg warm is. "Wanneer de temperaturen stijgen, gaan onze cognitieve functies erop achteruit omdat de hitte invloed heeft op ons brein. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de zenuwvezels hun werk niet goed meer kunnen doen. Dat betekent dat signalen niet van en naar het brein komen. Dat is de reden dat je je vermoeid of zwak kunt voelen en dat je balans en zicht minder zijn dan je gewend bent."
De hypothalamus, het gedeelte van ons brein dat onze lichaamstemperatuur regelt, moet overuren draaien als het warm is. "Dat gedeelte van ons brein merkt ook veel van hormonale veranderingen. In combinatie met hitte kan dat ervoor zorgen dat onze breinsignalen niet aankomen. Dat heeft gevolgen voor onze breinfuncties, ons humeur en onze cognitie", aldus Philipps.
Afbrokkelende barrière
Bij hoge temperaturen kunnen allerlei onwelkome proteïnen en ijzers zich opbouwen in je brein. Ook dat kan de functies van je brein beïnvloeden. "Bij veertig graden begint de bloed-brein barrière te breken", aldus Philipps. "Die barrière zorgt er normaal gesproken voor dat je hersenweefsel en je bloedstroom gescheiden blijven. Ongewilde bacteriën en deeltjes worden geweerd, zuurstof en voedingsstoffen komen wel bij je brein. Met name voor mensen met Alzheimer kan het afbrokkelen van de barrière negatieve gevolgen hebben en leiden tot beschadiging van hersencellen."
Hydration is key
De hitte is dus niet bepaald goed voor ons brein. We kunnen er niet aan ontsnappen, maar er is wel iets wat we kunnen doen om de negatieve effecten te minimaliseren. Het is ongelofelijk belangrijk om tijdens hele warme dagen goed gehydrateerd te blijven. Philipps raadt aan om dagelijks tussen de 2 en 2,5 liter water te drinken in deze periode. Vind je dat moeilijk? Zorg er dan voor dat je altijd een gevulde fles water bij je hebt, en zet een wekker voor wanneer je moet drinken.
Iets wat ook helpt - vooral als je niet van de 'saaie' smaak van water houdt -, is het toevoegen van een smaakje. Je kunt er tevens een gewoonte van maken om water te drinken bij andere drankjes, zodat die twee dingen aan elkaar gekoppeld worden in je hoofd. Tot slot: zorg ervoor dat er altijd een glas of fles water op je nachtkastje staat, zodat je jezelf ook 's nachts kunt hydrateren.
Bron: Metro UK | Beeld: Gian Cescon