Celebs zweren erbij: dit zijn de voordelen van de EMDR-therapie

Onder andere prins Harry had baat bij deze vorm van therapie.

In celeb-land zweert men tegenwoordig bij EMDR-therapie. Deze vorm van therapie is vooral effectief zijn voor mensen die lijden aan PTSS. Als we experts moeten geloven, zullen we er de komende jaren meer en meer over horen.

Per ongeluk ontdekt

De letters EMDR staan voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Meerdere beroemdheden, onder wie prins Harry, zweren erbij. Het is een therapievorm die ruim 35 jaar geleden is ontwikkeld door Francine Shapiro, een Amerikaanse psycholoog. EMDR was vooral bedoeld voor de behandeling van mensen die aan een post-traumatische stress stoornis (PTSS) lijden. “Shapiro liep tegen deze aanpak aan toen ze zelf praatte over haar jeugdtrauma”, aldus EMDR-therapeut Ani Kalayjian. “Toen ze begon te praten, begonnen haar ogen te bewegen. Ze ging ermee door en merkte dat haar trauma in kracht afnam.”

Hoe een behandeling eraan toegaat

Iedere therapeut die EMDR-training heeft gehad, mag sessies van die therapievorm begeleiden. Doorgaans duurt zo’n sessie een uur tot anderhalf uur. De meeste mensen hebben twee sessie per week nodig, gedurende een periode van drie tot zes weken. Het begint allemaal met het plannen en voorbereiden van de therapie. Vervolgens bespreken de patiënt en de therapeut uitgebreid welke herinneringen er tijdens de therapie bekeken gaat worden.

Tijdens de sessies wordt vervolgens op die herinnering gefocust, terwijl de patiënt wordt onderworpen aan bilaterale stimulatie. Hij/zij moet klikjes volgen via een koptelefoon of handbewegingen. Er worden telkens meerdere rondes van die stimulatie uitgevoerd. Iedere sessie eindigt met een observaties van de patient zijn gevoelens en een korte meditatiesessie. Bij iedere sessie wordt er tevens besproken hoe de vorige sessie ging en wat er kan worden verbeterd.

Afhankelijk van de persoon

Hoewel EMDR dus al decennialang bestaat, is de werking ervan nog altijd niet helemaal duidelijk. “We weten dat het effectief is, maar we weten niet volledig hoe”, aldus Sonya Norma, werkzaam bij PTSD-center voor Amerikaanse veteranen. Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat EMDR zeer effectief is in het bestrijden van PTSS. Volgens Norma komen alleen prolonged exposure therapy en cognitive processing therapy qua effectiviteit in de buurt van EMDR. Welk van de drie methoden het beste werkt, is volgens haar persoonsgebonden.

Minder effectief

Het beste van alles: voor zover bekend heeft EMDR-therapie geen vervelende side effects. Toch is het wel zo dat het niet geschikt is voor iedereen. Volgens Kalayjian is de therapie minder effectief bij mensen met borderline personality disorder of personality dissociative disorder. Bij hen is de kans namelijk groot dat ze zich zowel mentaal als emotioneel van hun verleden en heden afsluiten. Ze kunnen zich niet genoeg op het trauma focussen, terwijl dat juist is wat er nodig is om de therapie te laten werken.

EMDR wordt de laatste tijd steeds populairder, waar Kalayjian wat maar blij mee is. “Het werkt heel goed en ik denk niet dat er genoeg gebruik van wordt gemaakt.” Er zijn ook steeds meer mensen in opleiding tot EMDR-therapeut, om in de toekomst zoveel mogelijk anderen te kunnen helpen bij het verwerken van hun trauma.

Bron: InStyle | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws