Kun je daadwerkelijk vrienden zijn met je baas?

Is het wel verstandig om al je gedachten en gevoelens met je leidinggevende te delen?

Young Asian business women talking while walking in office building in casual wear

We zien het wel eens in films en boeken voorbijkomen: personeelsleden die goed bevriend zijn met hun baas. In het echte leven lijkt dat niet altijd een plausibele situatie. Hoe kun je ervoor zorgen dat je een band opbouwt met je baas zonder dat het jullie werkrelatie in de weg staat?

In alle gevallen verantwoordelijk voor jouw werk

Het klinkt ideaal: een baas met wie je niet alleen goed kunt samenwerken, maar bij wie je ook terecht kunt als het niet zo goed gaat of als je persoonlijk advies nodig hebt. Is dat echter wel een goed idee? Bazen staan immers aan het roer bij het bedrijf waar je werkt en zijn verantwoordelijk voor jouw loon en hoeveelheid werkuren. Ze worden beoordeeld op basis van hun loyaliteit naar het bedrijf toe, niet op basis van hun vriendschap met het personeel.

Toch moeten we niet vergeten dat onze bazen ook maar gewoon mensen zijn met gevoelens en behoeften. Het is dan ook niet gek dat er vaak een vriendschappelijke sfeer tussen hen en hun personeel ontstaat. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om een balans te vinden tussen het vertegenwoordigen van het bedrijf en het tonen van affectie richting personeelsleden. Maar wat nou als je denkt een vriendschap te hebben gesloten met je baas, maar je bij de eerstvolgende promotiekans over het hoofd gezien wordt?

Tekenen die erop kunnen wijzen dat je baas erg onzeker is

Een duidelijk beeld van de vriendschap

Het grote geheim voor een vriendschap met je baas is volgens career coach Phoebe Gavin afhankelijk van je definitie van vriendschap. "Als je een vriendschap met je baas wilt sluiten, is het heel belangrijk dat je voor jezelf helder hebt hoe die vriendschap eruit moet zien. Wil je alleen een warme, hartelijke band waarbij je af en toe een kijkje in elkaars leven krijgt en kunt praten over gemeenschappelijke interesses? Dan is het meer een kennisband. Je kunt dan ondanks de professionele setting jezelf zijn", aldus Gavin tegen Stylist.

Het probleem met gevoelens

Waar het volgens Gavin tricky wordt, is het gebied van de persoonlijke gevoelens die bij vriendschappen komen kijken. "Vrienden zijn mensen bij wie we volledig ons authentieke, ongelakte zelf zijn. Echt goede vrienden zijn mensen bij wie we kwetsbaar zijn en van wie we diezelfde kwetsbaarheid terugverwachten. Het is niet verstandig om zo'n band met je baas op te bouwen." Dat zou namelijk jullie beider carrières in de weg kunnen staan. "Je wilt dat je baas eerlijk tegen je kan zijn over je tekortkomingen. Je wilt dat ze open en eerlijk met je kunnen praten over wat ze op werkgebied van je willen zien. Bovendien wil je dat ze je alleen kansen aanbieden omdat je er echt klaar voor bent, niet omdat ze het gevoel hebben dat ze je dat verschuldigd zijn."

De werksfeer in het achterhoofd

Al met al wil je dus niet dat een eventuele vriendschap met je baas (de sfeer op) het werk in de weg zal staan. "Proberen om vrienden te worden met je baas leidt in de meeste gevallen tot meer problemen dan voordelen", aldus Gavin. Vooral wanneer ze jou op de werkvloer anders behandelen dan collega's, kan dat spanningen opleveren. Het advies is daarom: je kunt prima dingen over jezelf delen met je baas, zolang je maar onthoudt dat jullie je in een professionele omgeving bevinden.

Bron: Stylist | Beeld: iStock