Zorgen haarsupplementen ook voor meer haargroei op de rest van je lijf?

Of hebben ze daadwerkelijk alleen effect op het haar dat uit je hoofd groeit?

Op de wis list van veel vrouwen: lange, gezonde lokken. Om de haargroei te bevorderen, kopen sommige mensen haarsupplementen. Maar hoe zit het nou eigenlijk: gaat de rest van je lichaamshaar ook groeien als je dat soort supplementen slikt?

Afhankelijk van factoren

Voor de duidelijkheid: niet alle haarsupplementen geven hetzelfde resultaat. "Het hangt volledig af van de kwaliteit en de formule van de producten en van eventuele tekorten die je hebt", vertelt dermatoloog Geeta Yadav aan Mind Body Green. Bij sommige haarsupplementen ligt de focus op keratineproductie, bij andere draait het vooral om de aanvulling van bepaalde vitamines. Daarnaast wordt haargroei gestimuleerd door veel verschillende factoren, zowel intern als extern.

Kun je je haar beter 's ochtends of 's avonds wassen? Dit zeggen experts

Alle haarzakjes

Er zijn veel mensen die, ondanks die factoren, zweren bij haarsupplementen. Volgens Yadav is dat niet per se terecht: "Orale supplementen kunnen niet specifiek focussen op één lichaamsonderdeel - dat kunnen alleen topicale producten. Als je haarsupplementen slikt, hebben die invloed op al je haarzakjes."

Desondanks kunnen dat soort vitamines er niet voor zorgen dat je ineens haargroei krijgt op plekken waar dat eerder niet zo was. "Nieuw gezichtshaar kan alleen ontstaan op het moment dat hormoonniveaus verstoord worden; supplementen doen dat hoogstwaarschijnlijk niet", aldus Yadav.

Meer haargroei

Haarsupplementen kunnen technisch gezien wel voor meer haargroei zorgen, op alle plekken waar je al haar hebt. "Als je bepaalde tekorten had en het haarsupplement dat aanvult, is het mogelijk dat je lichaamshaar daardoor beïnvloed wordt en sneller gaat groeien", aldus tricholoog William Gaunitz. Voor een enorme bos over je hele lijf hoef je echter niet te vrezen. "Je krijgt hoogstwaarschijnlijk de dikste hoeveelheid haar die je van jezelf had kunnen hebben."

Echte problemen zullen haarsupplementen dus niet opleveren, hooguit de bijwerking dat je langere haartjes krijgt. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of neem je medicijnen? Neem dan altijd voor de zekerheid contact op met je huisarts voor je aan zulke supplementen begint.

Bron: Mind Body Green | Beeld: Ayo Ogunseinde