Wat is het verschil tussen dun en fijn haar precies?

Op basis daarvan weet je hoe je je haar het beste kunt verzorgen.

Lees ook

Welk huidtype je hebt, bepaalt welke skincareproducten je het beste kunt gebruiken. Logischerwijs geldt hetzelfde ook voor je haar. Maar dan moet je wél weten wat voor soort haar je hebt. Nu vallen sommige haartypes best makkelijk van elkaar te onderscheiden, maar dun en fijn haar worden best vaak met elkaar verward.

Dun haar of fijn haar?

Het verschil tussen fijn en dun haar zit ‘m in de hoeveelheid haren op je hoofd, letterlijk. Bij dun haar is het namelijk het geval dat er minder haarzakjes op je hoofd zitten, wat dus betekent dat je minder haren op je hoofd hebt. Deze haren zijn zelf niet per se dun, maar het gaat echt om de hoeveelheid. Zo wordt je haar dunner naarmate je ouder wordt en meer haar verliest bijvoorbeeld.

Fijn haar hoeft niet per se weinig haar te zijn, maar de individuele haartjes zijn dunner – oftewel: de diameter van een haar is kleiner. Het kan dus prima zo zijn dat je fijn haar hebt, maar alsnog een hele bos vol, doordat je veel haarzakjes hebt. Zo heb je alsnog een volle coupe, maar kun je wel wat volume missen.

Verzorging

Fijn haar heeft een ander soort verzorging nodig dan dun haar. Om het meeste uit je haar te halen, is het belangrijk dat je bij fijn haar de haarzakjes genoeg ruimte geeft om dikkere haren te produceren. Gebruik daarvoor clarifying producten en scrub de hoofdhuid regelmatig. Verder kun je volume creëren door te werken met volumepoeder bij de aanzet van je haar.

Bij dun haar is het van belang dat je de haren die je hebt, zo veel mogelijk blijft behouden. Probeer je haar dus zo min mogelijk te schaden, door bijvoorbeeld geen hitte te gebruiken. Ook strakke paardenstaarten of een sleek bun kun jij maar beter overslaan: dit zet te veel spanning op je haren, waardoor ze sneller uitvallen. Tot slot kan dun haar baat hebben bij volumizing producten zoals volumepoeder. Good luck!

Bron: Grazia | Beeld: Mathilde Langevin

Laatste nieuws

Zie ook