5 tekenen die erop kunnen wijzen dat je een voedselallergie hebt

Het gaat met name om vage en onbegrepen klachten, zonder duidelijke oorzaak.

Heb je onverklaarbare lichamelijke klachten of andere gezondheidsproblemen zonder duidelijke oorzaak? Dan kan het een goed idee zijn om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Vage en onbegrepen klachten kunnen er namelijk op wijzen dat je een voedselallergie hebt.

Een voedselallergie is tegenwoordig geen zeldzaam fenomeen meer, maar hoe weet je of jij ermee kampt? Dit zijn vijf tekenen die erop kunnen wijzen dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen:

Oprispingen

Klachten als winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree zijn duidelijke symptomen dat je lichaam zich ergens tegen verzet. Ook oprispingen kunnen een teken zijn dat je bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen niet goed verdraagt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gevoelig of allergisch bent voor gluten, lactose of glucose. Ook een gevoeligheid of allergie voor andere producten zorgen voor deze klachten. Om erachter te komen wat de oorzaak is, kun je een voedseldagboek bijhouden.

Ook een eliminatiedieet kan helpen om de oorzaak van je klachten te achterhalen. Je huisarts kan je hier eveneens bij helpen. Aarzel dus niet om contact met je arts op te nemen als je één van de bovenstaande klachten hebt.

Chronische constipatie ondanks voldoende vocht en vezels

Verstopping komt vaak door te weinig vocht of vezels. Heb je last van constipatie terwijl je ten minste twee liter vocht per dag binnenkrijgt en een vezelrijk dieet volgt? In dat geval kun je denken aan een voedselallergie. Om erachter te komen waar je gevoelig of allergisch voor bent, kun je het beste een allergietest doen. Het kan ook helpen om granen, zoals tarwe, te vermijden. Nemen je klachten hierdoor af, dan weet je dat deze producten de oorzaak waren.

Pijn

Pijn in je gewichten of spieren kan een teken zijn dat je een bepaald voedingsmiddel niet goed verdraagt. Voedingsmiddelen kunnen namelijk bepaalde ontstekingsstoffen in je lichaam activeren, die vervolgens leiden tot pijn. We hebben het dan over zogenoemde cytokines. Dit zijn stoffen die normaliter vrijkomen bij een gezonde reactie op een infectie. Als je de verkeerde voedingsmiddelen eet, dan kunnen dezelfde stoffen pijn veroorzaken.

Ook hoofdpijn kan het gevolg zijn van cytokines in je lijf. Hoofdpijn of migraine kan enkele uren na een maaltijd komen opzetten, maar het kan ook zijn dat je er pas de volgende ochtend last van hebt. Er kunnen zelfs enkele dagen voorbijgaan voordat je last krijgt van hoofdpijn. Daarom is het handig om een voedingsdagboek bij te houden, waarin je noteert wat je die dag hebt gegeten. Een paar dagen later ben je dat wellicht vergeten. Zo kun je erachter komen of je lichaam met hoofdpijn reageert op bepaalde voedingsmiddelen en toevoegingen. Zoals je wellicht weet, kunnen de volgende voedingsmiddelen het ontstaan van migraine bevorderen:

  • Cafeïne
  • Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam
  • Chocola
  • Alcohol
  • Conserveringsmiddelen
  • MSG (smaakversterker)
  • Tyramine in pickles en oude kaas

Door precies op te schrijven wat je eet, kun je erachter komen of je één of meerdere van deze producten hebt binnengekregen. Blijf vooral niet met klachten rondlopen en laat een allergietest of ontlastingsonderzoek doen als je er zelf niet uitkomt.

Onverklaarbare moeheid

Als je enkele uren na het eten van koolhydraatrijke voedingsmiddelen ineens moe bent en begint te gapen, kan het zijn dat je lichaam moeite heeft met deze producten. Je suikerspiegel daalt dan ineens snel en dat kan naast moeheid de volgende symptomen geven:

  • Trillen
  • Duizeligheid
  • Zwakte
  • Zweten
  • Slaperigheid
  • Erge honger
  • Prikkelbaarheid
  • Hartkloppingen
  • Concentratieproblemen
  • Nervositeit

De combinatie van deze verschijnselen na een koolhydraatrijke maaltijd staat bekend als reactieve hypoglykemie of postprandiaal syndroom. De symptomen zijn hetzelfde als die bij hypoglykemie, maar ze houden geen verband met een schommelende bloedsuikerspiegel als gevolg van insuline resistentie of diabetes type 2.

Hoewel je reactieve hypoglykemie technisch gezien geen voedselallergie kunt noemen, is het wel een duidelijke reactie op de voeding die je eet. De oplossing is om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen en voldoende eiwitten en vetten bij je maaltijd te nemen. Denk aan een eitje, avocado of gerookte kipfilet.

Slecht slapen

Wist je dat slecht slapen het gevolg kan zijn van een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen? Hoewel het vaker voorkomt bij kinderen onder de 4 jaar, kunnen ook volwassenen er last van hebben. Als voeding de oorzaak is van je slechte nachtrust, dan heb je meestal ook te maken met twee of meer van de volgende symptomen:

  • Huiduitslag
  • Maagklachten
  • Angst
  • Gejaagdheid
  • Prikkelbaarheid
  • Slaperigheid overdag
  • Ademhalingsklachten

Mogelijk zijn in dit geval noten, eieren, zuivelproducten of gluten de boosdoener. Vermijd ze minstens een paar weken om te zien of je beter slaapt.

Tekst: healthblogger Annemiek van der Krogt | Beeld: Jason Briscon 

Laatste nieuws