Terugkeren na een burn-out is spannend: welke werkload staat je te wachten, is er veel veranderd op de werkvloer, hoe zullen collega's tegen je doen? Maar ook: hoe voorkom je dat je weer te maken krijgt met het opgebrande gevoel?
Groot probleem
Ontzettend veel mensen krijgen in hun leven te maken met een burn-out. De cijfers van de burn-out poli liegen er niet om: 17 procent van de beroepsbevolking in Nederland ervaart jaarlijks (!) burn-outklachten. Dat zijn er veel. Vooralsnog lijkt het aantal niet af te nemen en onder vrouwelijke managers en young professionals neemt het aantal medewerkers dat burn-outklachten ervaart zelfs toe. Het moge dus wel duidelijk zijn dat we onze mentale (werk)gezondheid serieus moeten nemen. Een pauze nemen wanneer je een burn-out ervaart is daarom belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het om je terugkeer naar de werkvloer serieus te nemen.
Keer je terug naar het werk, na een welverdiende break? Dan is er een aantal dingen waar je op moet letten.
1. Let op voor de red flags
De beste manier om te voorkomen dat je weer een burn-out krijgt, is natuurlijk om alle zaken te vermijden die je een burn-out gaven. Denk aan stress, een te grote workload of te veel verantwoordelijkheden. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Psycholoog Seth J Gillihan weet dat ook heel goed, zo zijn volgens hem de red flags wel te herkennen, maar het is ook heel makkelijk om ze weg te wuiven. Let daarom goed op hoe je je bij dingen voelt. "Wat vertelt je lichaam je? In wat voor state of mind ben je?", schijft hij als voorbeelden in een artikel voor Psychology Today. Volgens hem is het makkelijker om de waarschuwingssignalen te herkennen als we ons er bewust van zijn.
2. Neem niet te veel werk aan
Na een pauze is het logisch dat je je uitgerust(er) voelt. Aan het werk gaan, kan dan voelen als een logische stap, maar zorg wel voor genoeg rust. Neem dus niet meteen te veel werk aan. Op deze manier stel je jezelf anders in no time bloot aan hetzelfde stressniveau als voor je burn-out.
"Zodra we ons energieker en minder opgebrand voelen, is het logisch dat we meer werk willen doen", weet Gillihan. Hij waarschuwt echter om geen moeilijk overdraagbare taken op je te nemen, als die je snel kunnen overbelasten. Bijvoorbeeld wanneer je baas iemand zoekt die naar een meerdaagse conferentie wil gaan. Zeker tijdens je herstelproces is het belangrijk om deze commitments uit de weg te gaan.
3. Zorg niet alleen in de weekenden en vakanties voor ontspanning
Mensen die tegen een burn-out aanzitten, kijken behoorlijk uit naar het weekend en vakanties, want dan kunnen ze echt even rusten. Geen goed idee, vindt Gillihan. Als je herstellende bent van een burn-out is het belangrijk om ook doordeweeks genoeg te rusten – dit is overigens voor iedereen belangrijk. "Naar het weekend of de vakanties toeleven is geen duurzame ss. We moeten leren om op elk moment stress los te laten."
Je hoeft geen enorme breaks in te lassen om dagelijks tot rust te komen. Het kan al enorm helpen als je in je pauze een wandelingetje maakt of om niet achter je bureau te lunchen. Ook kan het helpen om een journal bij te houden waarin je je gevoelens opschrijft en om mindfulness oefeningen te doen.
4. Stel duidelijke grenzen
Gillihan is niet alleen een psycholoog, maar ook een ervaringsdeskundige. Toen hij zelf terugkeerde naar het werk na een burn-out, was het voor hem heel waardevol om duidelijke grenzen te stellen. Voor hem werkte het om elke dag een fatsoenlijke pauze te houden en om niet langer door te werken na 5 uur 's middags. "Ontdek wat voor jou werkt", adviseert hij. "Denk goed na over wat voor jou realistisch is om op een dag te doen, en waak ervoor dat je niet over die grens heengaat."
5. Doe het anders
Werkt iets niet (meer) voor jou? Gooi het dan over een andere boeg. Je kunt wel met jezelf hebben afgesproken dat je werkweken van 40 uur wilt maken, maar bijt niet te veel vast in je eigen regels. Soms is het veel beter om minder hooi op je vork te nemen. Ook Gillihan stelt dat je jezelf wat wiggle room moet geven. "Anders kunnen die dingen je ook weer stress geven."
Het komt er dus eigenlijk op neer dat je heel realistisch moet zijn in wat voor jou werkt en wat niet, en dat je ervoor waakt dat je niet je eigen grenzen passeert. En, ook niet onbelangrijk: blijf lief voor jezelf. Alleen dan kun je voorkomen dat je niet weer in een burn-out terecht komt.
Bron: Psychology today, Stylist, Burn Out Poli | Beeld: iStock